zondag 26 december 2021

Afsluiting

Vanochtend de laatste telling van 2021 gedaan. Het was pas de tweede telling van december en vrijwel al het water was bevroren. De twee wakken die nog in het gebeid waren, waren vrijwel leeg. Alleen in de Veerpolder zwom een eenzame Wintertaling

Eenzame Wintertaling in een wak, Veerpolder.

zondag 5 december 2021

Vrij lege polders vanochtend

Het gebeurt niet vaak dat ik zoveel tellingen mis vanwege het weer, maar de afgelopen maanden tel ik eerder om de week, dan elke week. In oktober zaten 2 tellingen en in november 3. Hopelijk gaat het in december beter en worden het er gewoon weer 4.

De Bergeenden zijn alweer met zijn negenen.

zondag 14 november 2021

Paarvorming en eerste Houtsnip

De herfst is aangebroken en dat betekent dat een aantal eenden, waaronder de Krakeend, paartjes beginnen te vormen. Dat levert een hoop gedoe op, want er zijn altijd meerdere geïnteresseerde mannetjes voor één vrouwtje.

Even lijkt de paarvorming ongestoord tot stand te komen.

zondag 7 november 2021

Aantalsrecord Pijlstaarten en een Dodaars

Vanochtend waaide het lekker en durfden alleen de Slobeenden massaal de grote plas op. De Wintertalingen, Krakeenden, Pijlstaarten en Wilde eenden hielden zich voornamelijk op langs die oevers en op meer beschut water. Vooruit, ook de 2 Knobbelzwanen hadden niet veel moeite met de wind.

Knobbelzwanen en Slobeenden, Veerpolder.

zondag 24 oktober 2021

Wintergasten arriveren

Twee weken terug had ik het al over de terugkeer van de herfst- en wintersoorten als de Grote Zilverreiger. Toen kon ik die niet fotograferen, vanochtend wel.

Grote zilverreiger, vertrekkend uit de Veerpolder.

zondag 10 oktober 2021

De herfst is weer begonnen

Mist of geen mist, dat was de vraag toen ik vandaag van huis vertrok. In de wijk was het 'geen mist', in de polders werd het in eerste instantie 'mist'.

Mist in de Veerpolder bij aankomst. Op de voorgrond
2 Smienten.

zondag 3 oktober 2021

Botulisme in de polder

Vorige en deze week geen mogelijkheid om een telling te doen. Drie weken geleden meldde ik dat er een aantal dode vogels lagen in de Veerpolder. Dat bericht is onder andere opgepikt door een mede-vogelaar en die heeft de gemeente ingeschakeld om poolshoogte te nemen. Het bleek een stuk ernstiger te zijn dan we vermoedden.

Dode eend, 3 weken terug in de Veerpolder.

zondag 19 september 2021

Twee Pijlstaarten

Een korte blog vandaag, want veel valt er niet te vertellen. Het begint nu echt een beetje kouder te worden 's ochtends. De meeste ganzen vertrokken tijdens de telling, de eenden bleven. Tussen de vele Slobeenden zwommen in de Veerpolder de eerste Pijlstaarten van dit najaar.

Een van de twee vrouw Pijlstaart.

zondag 12 september 2021

Waterrallen en wat nieuws over ATJA

Vanochtend vertrokken de Brandganzen niet allemaal tegelijk, wat ze meestal wel doen. De eerste vlogen naar het oosten richting opgaande zon, nog voordat die goed door de bewolking gebroken was.

De eerste groep Brandganzen (67 stuks) vertrekt uit de polders.

zondag 5 september 2021

Genoeg te beleven

Er was weer genoeg te beleven in de polders vaochtend. Allereerst zat het weer vol met Brandganzen in de Veerpolder. In totaal kwam ik uit op 344 exemplaren. Inmiddels kijk ik daar niet meer van op, maar het blijft een geweldig gezicht, zeker als ze allemaal vetrekken onder luid kabaal.

Lepelaars tussen de Brandganzen vanochtend.

zondag 29 augustus 2021

En dan is het ineens weer stil

De tijd van de grote groepen Brandganzen is al weer even bezig en dat levert altijd wat stress op. De ganzen vertrekken namelijk binnen een uur na zonsopkomst en dat is midden in de telling. Snel tellen dus: 262.

Een klein deel van de aanwezige Brandganzen (wat die ene
in het middenmet zijn kop doet?).

zondag 15 augustus 2021

Rustig begin na de vakantie

Voordat ik overstap naar de telling van vanochtend, eerst een rectificatie. In de vorige post had ik het over een juveniele Dwergmeeuw die in de Veerpolder zou zitten. Dat bleek toch een juveniele Kokmeeuw te zijn. Zoals een admin van waarneming.nl het verwoordde: "De tekening [van de Dwergmeeuw] is dus minder vlekkerig en strakker. Daarnaast is de vogel donkerder en nog veel kleiner dan de vogel op jouw foto."

Geen juveniele Dwergmeeuw dus, maar een Kokmeeuw.

zondag 18 juli 2021

De Snor zit er nog

Het was direct duidelijk toen ik de polders binnen kwam lopen vanochtend: de Snor zit er nog. Uit de Hennepoelpolder kwam weer het karakteristieke geluid. Dit keer had ik wel de batterijen opgeladen, dus kon ik een geluidsopname maken. Het is wat vaag en met veel achtergrondgeluiden, maar hij is te horen:

zondag 11 juli 2021

Beroerde timing

Het is lang geleden dat ik tijdens een telling met een lege camera kwam te zitten, maar vanochtend was het weer eens raak. En omdat mijn telefoon thuis aan de oplader lag, had ik geen mogelijkheid om het geluid op te nemen dat uit een rietkraag in de Hennepoelpolder kwam. Daar zat een Snor te zingen. Gelukkig kan ik wel een foto laten zien van de vorige Snor in de polders (2103).

Zingende Snor van 21 juli 2013.

zondag 4 juli 2021

Rosse Fluiteend en zingende Braamsluiper

Met enige regelmaat zwemmen er vreemde eenden in de polders. De meeste, zo niet alle, zijn ontsnapt zijn uit kinderboerderijen of privé-collecties in de omgeving. Vanochtend zwom een Rosse Fluiteend tussen Grauwe Ganzen in de Hennepoelpolder.

Rosse Fluiteend bij 2 Grauwe Ganzen.

zondag 27 juni 2021

In Spanje geringd

Halverwege de telling vanochtend zat een Tureluur in een plasje water naast het pad. Ik zag hem van om de hoek, door de begroeiing heen en vond het in eerste instantie niet heel vreemd dat hij even bleef zitten.

Tureluur in een plasje naast het pad.

zondag 13 juni 2021

Eindelijk weer een Kleine Plevier in een telling

Het is al lang geleden dat er een Kleine Plevier in de telling zat. Dit jaar had ik hem sowieso nog niet gezien in de polders en vanochtend duurde het tot het allerlaatste moment voordat ik hem zag scharrelen op een slikrandje in de Veerpolder.

Eindelijk weer eens een Kleine Plevier in de telling.

zondag 6 juni 2021

Wat is zijn probleem?

Soms ben je getuige van iets waarvan je je afvraagt waar je nou precies naar kijkt. Goed, het was duidelijk dat de Kievit het gemunt had op de Tureluur, maar waarom dan? Wat had de Tureluur gedaan om zo op de huid te worden gezeten door de Kievit?

Kievit springt bovenop Tureluur. Waarom?

zondag 23 mei 2021

Die had ik niet verwacht ...

Afgelopen woensdagmiddag was het even een beetje drukker in de Hennepoelpolder.  Een groep vogelaars, waaronder ikzelf, was afgekomen op de melding van een Grote Karekiet.

Vogelaars op zoek naar de Grote Karekiet.
Foto: Fred Klootwijk.

Met zijn allen luisterden we naar het geluid en hoopten we hem te kunnen zien. Meer dan een glimp is er niet van hem opgevangen. De volgende ochtend was hij weer verdwenen.


zondag 16 mei 2021

En de Bosrietzanger is ook binnen

Het was niet het beste weer om op zoek te gaan naar de Bosrietzanger die ik rond deze tijd terug verwachtte in de polders. De wind en het beetje regen maken, samen met het kabaal van ganzen en meeuwen, het luisteren naar deze laatkomer extra lastig. Gelukkig zat er één direct naast het pad in de Hennepoelpolder te zingen. Hij liet zich zelfs redelijk goed zien. Helaas geen mogelijkheid gehad om het geluid op te nemen, dus je zult zelf moeten gaan luisteren.


De Bosrietzanger zat bij de stip middenonder.

zondag 9 mei 2021

Jagende Havik en oude bekende

De zon kwam mooi op vanochtend bij de polders. Je moet er inmiddels wel vroeg voor op, maar dan kun je wel genieten van het wakker wordende landschap.

Zonsopkomst bij de polders.

zondag 2 mei 2021

Weinig nieuws

Het was best fris vanochtend en het opkomende zonnetje bracht daar weinig verandering in. De polders zaten vol met Kokmeeuwen en ganzen en verder weinig bijzonders. Even dacht ik helemaal zonder 'nieuwe' soorten te zullen vertrekken, maar in de Hennepoelpolder zorgden twee Oeverlopers ervoor dat dat niet gebeurde.

Oeverloper in de Hennepoelpolder.

zondag 25 april 2021

Nog (steeds) geen Blauwborst of Kleine Karekiet

Inmiddels zou hij al een paar weken aanwezig moeten zijn en het lijkt er op dat de Blauwborst dit jaar niet in de polders zal broeden. Dat zou voor het eerst zijn in 11 jaar. De eerste Kleine Karekiet was de afgelopen jaren ook al binnen op 25 april, dus die verwacht ik de komende week zeker.

Vanochtend waren wel de Kluten weer aanwezig. Met zijn tweeën druk foeragerend in de Veerpolder.

Een van de twee Kluten vanochtend.

zondag 11 april 2021

Rietganzen en nieuws over ATJA

Laat ik beginnen met nieuws over Lepelaar W[ATJA]. Hij/zij wordt nog steeds gezien in de polders en in Cronesteijn, dus dat gaat goed. Afgelopen week heb ik het informatie-overzicht gekregen van de ringers. W[ATJA] is op 20 mei 2016 als kuiken geringd op Radeau de Banaston in de Grande Camargue in zuid-Frankrijk.

Ringlocatie van W[ATJA] 20-05-2016.

maandag 5 april 2021

Hoe gaat het met ATJA?

Drie weken geleden kwam ik tijdens de telling W[ATJA] tegen, een Lepelaar uit de Camargue in Frankrijk. Inmiddels is bekend dat hij/zij in de bomen bij de kolonie in Cronesteijn zit. Afgelopen week ontving ik foto's van Maryse Loranger, waarop heel duidelijk de ring staat. Ontzettend leuk en grappig dat, als je een individuele vogel kunt herkennen, je toch een beetje een band opbouwt.

W[ATJA] in de bomen van Cronesteijn. ©M. Loranger

zondag 28 maart 2021

Kluut en Dodaars

Ze waren dit jaar al gemeld en vandaag zaten ze ook in de telling, de Kluut en de Dodaars.

Kluut tussen de Grutto's.

zondag 21 maart 2021

Koud en rustig

Het werd vanochtend gaandeweg de telling steeds kouder en dat herinnerde me eraan dat je niet te snel moet denken dat je geen muts en handschoenen meer nodig hebt.

De Grutto's stonden voor het eerst niet meer allemaal bij elkaar. Een klein groepje van 3 had zich afgescheiden en stond elders in de Veerpolder. Het is het eerste teken dat ze door gaan trekken, naar de weilanden of naar IJsland.

De 3 die vanochtend los van de groep stonden.

zondag 14 maart 2021

Wie is W[ATJA]?

Vanochtend stond Lepelaar W[ATJA] in de Veerpolder, vergezeld door 3 andere. Voorlopig weet ik niet meer dan dat W[ATJA] geringd is in de Camargue in Zuid-Frankrijk. Leuk, want ik heb niet eerder een vogel daarvandaan gezien hier. Wel een Deense vogel en verschillende Nederlandse.

W[ATJA] (links) in de Veerpolder.

zondag 7 maart 2021

Nu wel een Smient...

...maar geen Zomertaling. De man Smient die in de Hennepoelpolder zwom, bevestigde wat ik in de vorige post aangaf. Dit is het moment om naar de polders te komen voor zoveel mogelijk eendensoorten. Vandaag lag het aantal soorten ook weer op 9, met de wissel van Zomertaling en Smient als enige verschil met vorige keer.

Man Smient in de Hennepoelpolder.

dinsdag 2 maart 2021

Even wat inhalen

Vanochtend de gemiste vogels ingehaald, Grutto's en Pijlstaarten. Deze 2 soorten werden de afgelopen week gemeld en had ik nog niet in de tellingen gehad dit jaar (zie eerdere posts). Nu dus wel. Het aantal Grutto's is nog niet echt hoog, zeker gezien de aantallen die normaal rond deze tijd bereikt worden, maar 76 is toch een leuk aantal.

Een deel van de 76 aanwezige Grutto's vanochtend.

zondag 28 februari 2021

Het wil maar niet lukken

De opbeurende berichten stroomden binnen, nadat ik vorige week gemeld had dat ik nog geen Grutto's in de tellingen had. Meerdere vogelaars lieten weten dat 's middags ruim 100-150 Grutto's in de polder zaten. En ook in de Munnikenpolder en ten oosten van de Zijl werden ze volop gezien. Bedankt voor alle berichten.

Normaal gesproken zit ik al 2-3 weken in het Grutto-seizoen. Maar dit jaar lag er eerst ijs en vanochtend was het mistig. De telling van vandaag hoop ik dinsdag in te kunnen halen. Ik ben er wel aan toe om zoveel Grutto's te zien dat ik ze van foto's moet gaan tellen. 

zondag 21 februari 2021

(Bijna) de eerste Grutto's

Het is ruim voorbij de datum dat de eerste Grutto's normaliter in de tellingen verschijnen, dus ik verwachtte ze vanochtend dan ook te kunnen zien. Maar helaas, geen Grutto te vinden. Totdat 7 exemplaren over kwamen vliegen.

De eerste 7 Grutto's die ik bij de polders zag.

zondag 14 februari 2021

Veel Houtsnippen en schaatsers

Deze winter heb ik meer Houtsnippen gezien dan de afgelopen 10 jaar samen. Vooral aan het eind van de middag/begin van de avond vliegen ze over, onder andere bij het golfterrein en bij de Strengen. Vanochtend kwam er één langs tijdens de telling. 

Deze Houtsnip vloog vanochtend over de Veerpolder.

zondag 7 februari 2021

Geen telling, wel een bezoekje

Vanochtend eerst besloten dat het wel erg koud en winderig was voor een telling en vervolgens dat ik toch wel even moest gaan kijken hoe het er bij lag in de polders. Na tienen dus de sneeuw in gestapt en een rondje gewandeld.

Er was nog best wat open water in de polders.

zondag 31 januari 2021

IJs verjaagt niet alle vogels

Vier graden vorst gaf de weer-app vanochtend aan, dus ik verwachtte geen open water. Dat viel dus mee. Zowel in de Veerpolder als de Hennepoelpolder was een groot deel niet dichtgevroren en met name de Wintertalingen maakten daar gretig gebruik van.

Ruim 100 Wintertaling zaten bij elkaar in de Veerpolder.

zondag 24 januari 2021

Volop eendensoorten

Vanochtend zaten alle gangbare eendensoorten in de telling. Dat zijn er 7: Wilde eend, Slobeend, Kuifeend, Krakeend, Tafeleend, Wintertaling en Bergeend. Sommige eenden zaten verstopt onder de takken van de wilgen.

Paartje Wintertalingen, verstopt tussen de takken.

zondag 10 januari 2021

Hoe staat het met de vogeldiversiteit?

Met bijna geen open water, was het vanochtend rustig qua vogels. Bergeenden en Grauwe Ganzen waren het meest vertegenwoordigd, zowel in de Veer- als in de Hennepoelpolder.

Bergeenden zaten er nog wel vanochtend.

zondag 3 januari 2021

Een leuk begin van 2021

2021 is leuk begonnen in de polders met 27 soorten in de eerste telling. Vooral ook omdat er minimaal 14 Smienten tussen zaten. Die zie je toch niet heel veel hier.

Een van de Smienten in de Veerpolder vanochtend.