zondag 7 november 2021

Aantalsrecord Pijlstaarten en een Dodaars

Vanochtend waaide het lekker en durfden alleen de Slobeenden massaal de grote plas op. De Wintertalingen, Krakeenden, Pijlstaarten en Wilde eenden hielden zich voornamelijk op langs die oevers en op meer beschut water. Vooruit, ook de 2 Knobbelzwanen hadden niet veel moeite met de wind.

Knobbelzwanen en Slobeenden, Veerpolder.

De Pijlstaarten hebben vanochtend een aantalsrecord gebroken.In de Veerpolder foerageerden 1 volwassen man en 8 vrouw/juveniel/man eclips van deze soort. Ik had even foto's moeten nemen om te kijken of het onderscheid tussen deze 3 te zien was. Hoe dan ook zwom er 1 paartje rond. De rest bleef niet zo netjes bij elkaar zwemmen.

Het paartje Pijlstaart aan het foerageren.

De enige volwassen man tussen de Pijlstaarten.

Voor het eerst sinds afgelopen voorjaar kon ik weer een Dodaars bijschrijven. In de Veerpolder zocht hij beschutting bij de pollen Pitrus. Fijn dat hij er ook dit najaar weer is.

Dodaars in de Veerpolder.

Naast de vele (136) Slobeenden nemen ook de Wintertalingen nog steeds toe in aantal. Ze zitten meer verspreid door het gebied en zijn wat lastiger te tellen, maar vanochtend kwam ik op een respectabele 149 exemplaren.

Een andere uitdaging zijn altijd de Watersnippen. Het is goed kijken en als ze verder weg zitten, maak ik altijd even een foto om zoveel mogelijk in te zoomen. De verrekijker haalt het niet bij de camera wat dat betreft. En dan blijken er altijd weer meer te zitten dan je denkt (al denk ik dat je altijd een flinke ondertelling hebt).

Een paar foto's op een rijtje, met daarbij het aantal waarneembare Watersnippen. Dat is overigens waarneembaar thuis, waar ik de foto's groter kan maken dan hier op de blog. Als je ze niet allemaal kunt vinden, dan ligt het waarschijnlijk daar aan. In totaal kon ik over beide polders 41 snippen tellen.

Hennepoelpolder, oever ten zuiden van het gemaal. Op
de foto: 7 Watersnippen.

Hennepoelpolder, oever ten zuiden van het gemaal. Op
de foto: 4 Watersnippen.

Veerpolder, bij de strook Pitrussen aan de westkant. Op
de foto: 10  Watersnippen.

Na een wat sombere start brak gelukkig ook nog even het zonnetje door. Genoeg voor een Aalscholver om de vleugels te spreiden en te laten drogen.

Een Aalscholver spreidt de vleugels in de Veerpolder.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.