zondag 14 november 2021

Paarvorming en eerste Houtsnip

De herfst is aangebroken en dat betekent dat een aantal eenden, waaronder de Krakeend, paartjes beginnen te vormen. Dat levert een hoop gedoe op, want er zijn altijd meerdere geïnteresseerde mannetjes voor één vrouwtje.

Even lijkt de paarvorming ongestoord tot stand te komen.

Een vrouwtje Krakeend werd vanochtend lastig gevallen door meerdere mannetjes. Het begon met één en de paarvorming leek heel even vlot te verlopen. Al snel melden zich echter drie anderen en probeerde één van de mannetjes de eerste man weg te duwen. En toen ging de boel los. Er werd gepikt en geslagen, gesjord en geduwd. Mannetjes verdwenen volledig onder water en de omstanders leken 'verontwaardigd' te reageren. Uiteindelijk werd het het vrouwtje allemaal te veel en vloog ze weg, direct gevolgd door de vier mannetjes.

De eerste uitdager meldt zich. 

Het vechten begint.

De vrouw vertrekt en vliegt later weg.

De mannen gaan achter het vrouwtje aan.

Naast de Krakeenden zaten er weer veel Slobeenden en Wintertalingen, aangevuld met een enkele Tafeleend en 4 Kuifeenden. Ook de 9 Pijlstaarten waren nog aanwezig. De Bergeenden zijn weer terug van weggeweest en zwommen met 3 stuks in de Veerpolder.

Uit het bosjes langs het spoor vloog de eerste Houtsnip van het seizoen op, netjes volgens schema. Snel vloog hij ter hoogte van Dekker Sport het spoor over.  Vrijwel elk jaar is de eerste waarneming in de eerste helft van november. 

Langs de rand van het open water van de Hennepoelpolder scharrelde een Waterral. Onverstoord liep hij richting een groepje Watersnippen. Één van de snippen deed toch maar een stapje terug en hield de ral goed in de gaten, terwijl die rustig voorbij liep. Het was een grappig gezicht.


Waterral en Watersnippen in de Hennepoelpolder.

Het aantal ganzen was deze week redelijk hoog ten opzichte van de voorgaande weken. In de Veerpolder zaten 115 Grauwe ganzen, 112 Grote Canadese ganzen, 1 Brandgans en 5 Nijlganzen. De Hennepoelpolder voegde hier slachts 17 Grauwe ganzen en 2 Nijlganzen aan toe. Tegen het einde van de telling was het gros al weer verdwenen.

Tussen de ganzen zat 1 eenzame Brandgans.

Grauwe ganzen vertrekken uit de Veerpolder.

Ook de Grote Canadese ganzen gaan er vandoor.

De Watersnippen leverden weer een zoekplaatje op. Hoeveel zijn er nou te zien?

Een deel van de Watersnippen in de Hennepoelpolder.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.