zondag 15 augustus 2021

Rustig begin na de vakantie

Voordat ik overstap naar de telling van vanochtend, eerst een rectificatie. In de vorige post had ik het over een juveniele Dwergmeeuw die in de Veerpolder zou zitten. Dat bleek toch een juveniele Kokmeeuw te zijn. Zoals een admin van waarneming.nl het verwoordde: "De tekening [van de Dwergmeeuw] is dus minder vlekkerig en strakker. Daarnaast is de vogel donkerder en nog veel kleiner dan de vogel op jouw foto."

Geen juveniele Dwergmeeuw dus, maar een Kokmeeuw.

Afgelopen weken een wandeltocht door de Vogezen gedaan. We hebben de GR5 gelopen van Rothau naar Belfort, een aanrader. Vanochtend voor het eerst weer een telling gedaan en het was, afgezien van de enorme hoeveelheid Grauwe ganzen, erg rustig.

In de Veerpolder was een Blauwe reiger rustig bezig met het ochtendtoilet en, zoals gebruikelijk deze tijd van het jaar, zwom er een groep Brandganzen. Die laatste vertrokken snel weer. Ik verwacht de komende tijd steeds grotere groepen Brandganzen in de polders.

Blauwe reiger bezig aan het fatsoeneren van de vleugelveren.

Een deel van de 28 Brandganzen in de Veerpolder.

De rietkragen komen in eerste instantie stil en verlaten over, maar als je goed oplet zit er toch nog het nodige in. Ze laten zich alleen nauwelijks horen en moeilijk zien. Van de Rietzangers is het niet gelukt een foto te maken. Een juveniele Grasmus liet zich wel net genoeg zien en twee Kleine Karekieten deden niet heel moeilijk. De komende maand zullen ze allemaal vertrekken.


Volwassen Kleine Karekiet.

Juveniele Grasmus in het riet van de Hennepoelpolder.

In de Veerpolder liep een Nijlgans met pullen. Ik kon er in ieder geval 2 tellen voordat ze verdwenen achter een randje. De Nijlgans is de vogel met het langgerektste broedseizoen dat ik ken. De eerste pullen verschijnen soms al in februari en de laatste kunnen in ieder geval tot in september gezien worden.

Nijlgans met pul.

Ik zei dat er veel Grauwe ganzen in de polders zaten. Het waren er om en nabij de 1100 in beide polders samen. En tussen al die ganzen zat een oude bekende, FJU. Het is een mannetje, geboren en geringd in 2010 bij Zoetermeer. In de 11 jaar dat hij nu oud is, is hij niet verder van huis geweest dan Rotterdam. Zuid-Holland heeft hij nooit verlaten, voor zover bekend.

FJU, al zeker sinds 2013 een vaste gast in de polders.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.