zondag 18 juli 2021

De Snor zit er nog

Het was direct duidelijk toen ik de polders binnen kwam lopen vanochtend: de Snor zit er nog. Uit de Hennepoelpolder kwam weer het karakteristieke geluid. Dit keer had ik wel de batterijen opgeladen, dus kon ik een geluidsopname maken. Het is wat vaag en met veel achtergrondgeluiden, maar hij is te horen:

Ook al laat de Snor  zich niet echt zien, het is toch de moeite waard om een keertje vroeg te gaan luisteren. Hij is het best te horen over het water heen, in een rechte lijn naar rechts vanaf de stip op de kaart hieronder. Bij die stip zit hij verborgen en het kan natuurlijk nooit kwaad om te kijken of je hem ook kunt zien.

Locatie zingende Snor in de Hennepoelpolder.

In de Veerpolder zat een kleine meeuw met een afwijkend kleurpatroon tussen de Kokmeeuwen. Het was een juveniele Dwergmeeuw.  [Het blijkt toch een Kokmeeuw te zijn. Zie rectificatie.]


Juveniele Dwergmeeuw in de Veerpolder. Zie verschil in 
kleurpatroon en grootte met juveniele Kokmeeuw (links).

Dwergmeeuwen  worden niet heel vaak gezien in de polders en eigenlijk altijd in april-mei. Dit is de eerste melding in juli én de eerste juveniel. Leuk om er weer eens één in de telling te hebben en ik zou zeggen: "Hou het in de gaten."

FJU is een Grauwe Gans met die code op een groene halsband en bezoekt jaarlijks de polders. Ik ging er een beetje van uit dat de gans die vanochtend met een halsband in de Veerpolder zwom FJU zou zijn, maar dat bleek niet zo. Deze gans had code H055. Normaal bestaat de code uit 1 grote staande letter en 2 liggende letters verticaal daarnaast. Op deze halsband stond de hele code verticaal en dat heb ik niet eerder gezien. 

H055 in de Veerpolder.

Thuisgekomen de gans gemeld op geese.org en daar bleken de ringgegevens van deze vogel (nog) niet bekend. Wel zag ik dat hij eind juni gemeld was uit Bloemendaal (NH). Vreemd dat deze volwassen gans niet bekend is bij geese.org.

Er werd veel heen en weer gevlogen door de Rietzangers om de jongen te voeren en in de Veerpolder werd gebedeld door de jonge Lepelaars. In totaal zaten er van die laatste 18 bij elkaar, een recordaantal voor dit kalenderjaar. Wederom geen exemplaren met een kleurring.

Foeragerende Rietzanger

16 van de 18 Lepelaars in de Veerpolder.

Ondanks het hoge water, liepen er ook nog 1 Witgat en 1 Oeverloper in het gebied. De Wintertalingen die vorige week aanwezig waren, waren weer verdwenen.

Witgat in de Veerpolder.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.