zondag 4 juli 2021

Rosse Fluiteend en zingende Braamsluiper

Met enige regelmaat zwemmen er vreemde eenden in de polders. De meeste, zo niet alle, zijn ontsnapt zijn uit kinderboerderijen of privé-collecties in de omgeving. Vanochtend zwom een Rosse Fluiteend tussen Grauwe Ganzen in de Hennepoelpolder.

Rosse Fluiteend bij 2 Grauwe Ganzen.

De Rosse Fluiteend zat september vorig jaar ook in de polders. Deze eend komt voor in een groot, gefragmeteerd gebied van Zuid-Amerika tot India. Hij leeft daar in laaglandmoerassen. 

Verspreidingsgebied Rosse Fluiteend. Bron: 
https://en.wikipedia.org/wiki/Fulvous_whistling_duck

De bomen zijn nu zo dicht bebladerd, dat het lastig is om al het kleine grut dat van tak tot tak springt op zoek naar voedsel, op naam te brengen. Gelukkig laten ze zich af en toe ook horen, wat de zaak aanzienlijk vergemakkelijkt (behalve dan als het bedel- of alarmroepjes zijn). aan de oostkant van de Veerpolder zat een Braamsluiper te zingen, die ik anders waarschijnlijk niet had kunnen vaststellen.


In beide polders liep een Witgat rond. Het water staat weliswaar hoog, maar er zijn gelukkig nog een paar slikrandjes over waar kleine steltlopers als deze terecht kunnen.

Witgat in de Veerpolder.

De Bergeenden en de Kuifeenden zijn nog steeds in grote getale aanwezig met adulten, juvenielen en pullen. Het broedseizoen is voor deze soorten best langgerekt en dus kom je op een gegeven moment werkelijk alle leeftijdscategorieën tegen. Een familie Bergeend werd net wakker toen ik aan de telling begon. De ouders waren al waakzaam, de jongen lagen nog stilletjes in het gras.

Pa (l) en ma (r) Bergeend zijn wakker. De jongen liggen nog
net zichtbaar links in de hoge gras.

De rietvogels laten zich goed horen, inclusief de Rietgors. En af en toe landt er een ander in de rietkraag, zoals vanochtend een Spreeuw. Dat blijft toch een ondergewaardeerde vogel. Als je goed kijkt naar dat verenkleed en al die verschillende kleuren ziet, dan kun je niet anders dan genieten. Toch? Helaas zat hij te ver weg om het goed op de foto te krijgen. 

Spreeuw in het riet.

In de Hennepoelpolder is een groot deel van de Kokmeeuwen vertrokken en is het een stuk rustiger geworden. Ook de Grauwe Ganzen zijn daar niet meer zo veel. Met 50 stuks was ik er wel vanochtend en dat valt in het niet bij de honderden die er kunnen zitten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.