zondag 27 juni 2021

In Spanje geringd

Halverwege de telling vanochtend zat een Tureluur in een plasje water naast het pad. Ik zag hem van om de hoek, door de begroeiing heen en vond het in eerste instantie niet heel vreemd dat hij even bleef zitten.

Tureluur in een plasje naast het pad.

Maar ook toen ik heel voorzichtig dichterbij kwam, bleef hij zitten. Het was snel duidelijk dat er iets niet helemaal ok was met deze vogel. Hij zat op zijn enkels in het plasje en leek veel moeite te hebben met opstaan.

Op zijn enkels in de plas.

Uiteindelijk stond hij op en bleek dat hij gewond en ook geringd was. De staart zag er niet best uit en ook liep hij een beetje mank.
Deze vogel blijk geringd te zijn in Spanje door ICONA. De code op de ring is 3M0128[.], het laatste cijfer stond helaas niet op een foto. Ik heb hem doorgegeven via GRIEL en hoop te horen te krijgen waar en wanneer deze vogel is geringd.

Toch op de poten, de staart is beschadigd.

De ring van ICONA Spanje.

Verder lijkt het er een beetje op dat we richting de zomerstilte gaan in de polders. De Kokmeeuwen hebben inmiddels het vliegvlugge stadium bereikt en de Kuifeend-nesten lijken grotendeels wel uitgekomen. Ik telde er 5 groepjes pullen, waarbij één groep van 11 begeleid werd door 2 vrouwtjes. Waarschijnlijk 6 uitgekomen nesten, dus.
De Kokmeeuwen hebben het weer goed gedaan dit jaar. Hoeveel vliegvlugge jongen er rondvlogen, weet ik niet, maar inclusief de adulten telde ik er in beide polders samen zo'n 350. En het was een leven van jewelste met alarmerende ouders en bedelende jongen.

Luid bedelende vliegvlugge Kokmeeuw-jongen.

De Bosrietzanger heb ik ditmaal niet kunnen vaststellen, maar de Kleine Karekiet (7) en de Rietzanger (4) lieten zich nog steeds goed horen. Drie Lepelaars stonden wat voor zich uit te staren in de Veerpolder en de Bergeenden (34) doken werkelijk op elke plek op. De jongen van de Fuut groeien gestaag en werden vanochtend niet meer op de rug van de oudervogel geduld.

De al grotere Fuut-jongen.

Naast de Hazen in het gebied lopen met name bij de jachthaven regelmatig Konijnen. Sommige zijn duidelijk gekweekt, andere hebben het wildtype uiterlijk: roodbruine vlek in de nek, witte onderkant staart, donkere punten aan oren.

Konijn in de Veerpolder.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.