zondag 6 juni 2021

Wat is zijn probleem?

Soms ben je getuige van iets waarvan je je afvraagt waar je nou precies naar kijkt. Goed, het was duidelijk dat de Kievit het gemunt had op de Tureluur, maar waarom dan? Wat had de Tureluur gedaan om zo op de huid te worden gezeten door de Kievit?

Kievit springt bovenop Tureluur. Waarom?

In eerste instantie zag ik alleen een raar bewegende Kievit, pas later zag ik dat er een Tureluur onder zijn poten lag. Af en toe liep de Kievit een stukje weg, om vervolgens weer terug te komen en de Tureluur een draai om zijn oren te geven. Het arme dier kroop uiteindelijk met gespreide vleugels tegen het kantje op en bleef daar heel stil liggen.
Na een paar minuutjes - ik heb het tafereel 2 minuten gevolgd - verloor de Kievit interesse en liep langzaam weg. De Tureluur bleef roerloos liggen. Aan het einde van de telronde heb ik nog even gekeken en gelukkig was hij toen weg. Wat hier precies aan de hand was, zullen we wel nooit weten.


De Kievit was echt agressief.


Uiteindelijk loopt de Kievit weg.

Her en der zaten de Bosrietzangers boven in het riet te zingen vanochtend. Zonder statief en met een zware telelens op de camera is het niet echt makkelijk, maar het is toch gelukt een korte opname te maken van een Bosrietzanger die aan de noordkant van de Hennepoelpolder zat te zingen.


Op zicht is de Bosrietzanger moeilijk de onderscheiden van de Kleine Karekieten die ook in het gebied zitten, maar op zang is het best makkelijk. Met het juiste licht is het echter ook op zicht te doen. Op de volgende foto zijn de witte toppen van de handpennen en de grijsbruine stuit te zien. De Kleine Karekiet heeft een roodbruine stuit en minder duidelijk witte handpentoppen. 

De Bosrietzanger van het filmpje.

Naast de Bosrietzanger zat een Kleine Karekiet te zingen en een paar meter verderop landde een Rietzanger met een nachtvlindertje in de snavel. Die laatste heeft dus duidelijk een nest met jongen in de buurt of misschien wel vliegvlugge jongen. Leuk om alledrie deze Acrocephalus-soorten op zo'n klein stukje te zien en te horen.

Rietzanger met voer voor de jongen.

In de Hennepoelpolder zwommen honderden Grauwe ganzen. In eerste instantie dacht ik dat het meeviel, maar ze hadden zich massaal verstopt in de tochten en waren vanaf de noordkant dus niet goed te zien. 

Een klein deel van de Grauwe Ganzen.

De jongen van de Kokmeeuw-kolonie zijn er nu in alle leeftijdscategorieën, van donzig bruin tot grijzig met de aanzet van het eerste echte verenkleed. Als je even wacht, dan komt er wel eentje voorbij zwemmen en overal in de kantjes kun je ze zien komen en gaan. 
En zo komen ook de juveniele Kauwen voorbij. Eigenlijk zijn ze prima in staat om hun eigen voer bij elkaar te scharrelen, maar af en toe werd er toch succesvol gebedeld bij de ouders. 

Zwemmend Kokmeeuw-jong

Juveniele Kauwen, nog met gele snavelhoeken.

Bij de boerderij liep een Kleine Mantelmeeuw met een aparte prooi. In de snavel hield hij een Mol. Echt makkelijk wegwerken is dat blijkbaar niet, want na een tijdje ben ik doorgelopen en had de meeuw de mol nog steeds niet opgegeten. De ogen zagen eruit alsof hij erg slecht geslapen had, dus misschien was het gewoon niet zijn dag.


Kleine Mantelmeeuw met mol.

Het was een heerlijke ochtend in de polder, met een fijn zonnetje en volop vogels. Hier nog een paar foto's van wat er zat.

Eindelijk een Gierzwaluw in de telling.

Nog 2 man Slobeend kunnen vinden.

En 2 man Tafeleend.

Tussen de 56 Grutto's stonden 2 (later 3) Lepelaars.

Een jonge Witte Kwikstaart.

De Visdief joeg in beide polders.

Kievit.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.