zondag 23 mei 2021

Die had ik niet verwacht ...

Afgelopen woensdagmiddag was het even een beetje drukker in de Hennepoelpolder.  Een groep vogelaars, waaronder ikzelf, was afgekomen op de melding van een Grote Karekiet.

Vogelaars op zoek naar de Grote Karekiet.
Foto: Fred Klootwijk.

Met zijn allen luisterden we naar het geluid en hoopten we hem te kunnen zien. Meer dan een glimp is er niet van hem opgevangen. De volgende ochtend was hij weer verdwenen.


Het was de eerste melding van de Grote Karekiet in de polders en op waarneming.nl pas de vijfde voor de gemeente Teylingen. Een bijzondere vogel voor hier dus.

Dat de Grote Karekiet geen blijvertje was in de polder is niet zo gek. Deze vogel heeft minimaal 3 meter breed, stevig overjarig waterriet nodig om het nest in te bouwen. Waterriet is riet dat met de voeten in water staat. En die combinatie is in onze polders niet aanwezig. Logisch dus dat het bleef bij een kort bezoek.

De man Krooneend was weer aanwezig in de Veerpolder.

Vanochtend trof ik in de Veerpolder 4 Grutto's. Een paar weken hebben ze niet in de telling gezeten. De eerste vogels die terugkomen naar de polders zijn waarschijnlijk vogels waarvan het broeden is mislukt.

Twee van de vier Grutto's vanochtend.

De ganzenpullen zijn vrijwel verdwenen uit de polders. Hun plaats is ingenomen door pullen van Bergeend, Waterhoen, Wilde eend  en de eerste Kokmeeuw-pullen. Ook de juveniele Lepelaars zijn inmiddels aangekomen. De Tafeleend-pul die in de polder zat, heb ik niet meer kunnen terugvinden.

Bergeenden met veel pullen.

De eerste Kokmeeuw-pullen zijn alweer wat groter.

Twee juveniele Lepelaars vlogen door het gebied.

Ondanks het grauwe weer en de regenbui die overkwam, kon ik in het hele telgebied 11 Kleine Karekieten, 8 Rietzangers, 4 Bosrietzangers en 1 Rietgors horen zingen. 

Tijdens een regenbuitje zat een Aalscholver ineengedoken
in de boom.


3 opmerkingen:

  1. Bijzonder: de afgelopen week is de geringde grauwe gans G[FJU] in de Veerpolder te vinden, foto's zijn beschikbaar. Volgens een website met ringgegevens is deze in 2010 geringd in Zoetermeer.
    Groet, Michiel

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Link naar foto van 2 juni 2021: https://photos.app.goo.gl/oszaDfVipr9hHaSA9

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Michiel, leuk en bedankt voor het melden. FJU is een min of meer regelmatige gast in de polders. Ganzen met een kleurring kun je melden via www.geese.org. Als je dat doet, kun je ook de levensloop van de betreffende gans opvragen.
    Groet, Hans

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.