zondag 21 maart 2021

Koud en rustig

Het werd vanochtend gaandeweg de telling steeds kouder en dat herinnerde me eraan dat je niet te snel moet denken dat je geen muts en handschoenen meer nodig hebt.

De Grutto's stonden voor het eerst niet meer allemaal bij elkaar. Een klein groepje van 3 had zich afgescheiden en stond elders in de Veerpolder. Het is het eerste teken dat ze door gaan trekken, naar de weilanden of naar IJsland.

De 3 die vanochtend los van de groep stonden.

De IJslandse ondersoort is nog steeds goed vertegenwoordigd. Op de foto hieronder kun je een paar van de verschillen met de 'gewone' ondersoort nog een keer goed zien. De IJslandse heeft kortere poten, een kortere snavel en is roodbruiner dan de 'gewone'.

Een IJslandse tussen twee 'gewone' Grutto's.

Één van de paartjes Pijlstaart is nog aanwezig in de Veerpolder en van de Tafeleenden zitten er ook nog een paar. De aantallen Slobeenden en Wintertalingen gaan langzaam afnemen. Dat laatste is niet verontrustend, maar een jaarlijkse beweging ingegeven door de seizoenen.

De man Pijlstaart zwom een eindje van het vrouwtje af.

Op het weilandje in de Hennepoelpolder liepen 3 Kieviten. De afgelopen jaren is dit eigenlijk nog de enige plek waar ze tot broeden komen. Duimen dus dat het rustig genoeg blijft, zodat we ook dit jaar weer wat Kievit-pullen kunnen begroeten.

Kievit in broedgebied.

Goed verstopt tussen de lage plantjes, scharrelde een Witte Kwikstaart:



1 opmerking:

  1. Dat broeden van die kievieten schijnt te gaan lukken. Inmiddels twee paartjes. Gisteren zat er al eentje op een nest. Zie https://waarneming.nl/observation/209210730
    Hopelijk worden ze niet vermorzeld onder een paar pony-hoeven.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.