zondag 7 maart 2021

Nu wel een Smient...

...maar geen Zomertaling. De man Smient die in de Hennepoelpolder zwom, bevestigde wat ik in de vorige post aangaf. Dit is het moment om naar de polders te komen voor zoveel mogelijk eendensoorten. Vandaag lag het aantal soorten ook weer op 9, met de wissel van Zomertaling en Smient als enige verschil met vorige keer.

Man Smient in de Hennepoelpolder.

Onder de eenden zat een tweede paartje Pijlstaart, naast het paartje dat al weer 2 weken in de Veerpolder zit.

Een van de twee mannetjes Pijlstaart die nu aanwezig zijn.

In de Veerpolder stond een Lepelaar te rusten. Ondanks dat ze de kop in de veren hebben zitten, houden ze de omgeving toch goed in de gaten. Langs lopen vond hij prima, maar toen ik stil ging staan, verschoof hij toch een paar meter verder weg.

Toen ik stil ging staan voor een foto, schoof deze Lepelaar
toch even een stukje op.

Het was voor mij de eerste Lepelaar van het jaar hier. En een klein stukje verder, langs het pad van de Hennepoelpolder, zat vervolgens weer een nieuwe jaarsoort. Heel af en toe komen er Kolganzen mee met de Grauwe Ganzen. Dan bevinden ze zich eigenlijk altijd op het water. Deze vogel was de eerste Kolgans die ik op de kant heb gezien de afgelopen 13 jaar. 

De Kolgans valt snel op door zijn kleinere formaat, oranje poten en roze snavel, en witte bles aan de basis van de snavel.

Kolgans langs het pad vaan de Hennepoelpolder.

De Grutto's waren vanochtend met zijn 162-en en tegen het einde van de telling weer vertrokken.

Het is nog even wachten op de echte rietvogels, maar ook nu zit er wel wat leven in de rietkragen. Roodborst en Winterkoning zijn er al de hele winter en worden nu onder andere vergezeld door Tjiftjaffen. Hier en daar hoor je ze zingen, maar de 2 die ik vanochtend zag, waren druk aan het foerageren en lieten alleen af en toe een piepje horen.

Tjiftjaf in de rietkraag.

Op het pad van de Veerpolder werd ik halverwege de telling tegemoet gelopen door een Mol. Dat zie je niet zo vaak, een Mol bovengronds. En fotograferen valt dus niet mee als je een telelens op de camera hebt zitten, het licht matig is en de Mol geen seconde stil wil blijven zitten. Erg leuk om hem even goed te kunnen bekijken.

Heel even bleef hij stil zitten.

Om vervolgens weer snel door te rennen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.