zondag 31 januari 2021

IJs verjaagt niet alle vogels

Vier graden vorst gaf de weer-app vanochtend aan, dus ik verwachtte geen open water. Dat viel dus mee. Zowel in de Veerpolder als de Hennepoelpolder was een groot deel niet dichtgevroren en met name de Wintertalingen maakten daar gretig gebruik van.

Ruim 100 Wintertaling zaten bij elkaar in de Veerpolder.

Het was in eerste instantie een waterig zonnetje dat laag boven de horizon hing. het duurde echter niet lang voordat de lucht ophelderde en blauw kleurde. 

Een waterig opkomend zonnetje.

Tussen de Wintertalingen zwommen nog enkele Meerkoeten, Slobeenden en Bergeenden. Het riet en de boompjes waren deze keer stil, op een Sperwer en een paar Waterrallen na. Bij het bruggetje op de hoek langs het spoor zat een Waterral heel dichtbij te roepen. Ik heb een opname gemaakt, maar zorgde de wind voor veel achtergrond geluid.



Eindelijk kon ik weer een keer een Rietgors tellen in de Hennepoelpolder. De laatste was alweer maanden geleden en hoewel ze best regelmatig gemeld worden, kon ik ze maar niet scoren. Deze deed zich tegoed aan de zaden van het riet.

Rietgors in het riet.

Vorige week kon ik er niet zoveel vinden. Vanochtend zaten er minimaal 30 in de Hennepoelpolder en vlogen er ook de nodige rond. Vooral aan de zuidkant van de Hennepoelpolder, in de beschutting van de begroeiing, zaten er aardig wat.



Genoeg Watersnippen vanochtend.

Knobbelzwanen in de Hennepoelpolder.

Al met al geen gekke ochtend en de kou bleek ook mee te vallen. En dan de vraag van de maand: Wanneer gaan we de eerste Grutto verwelkomen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.