zondag 25 april 2021

Nog (steeds) geen Blauwborst of Kleine Karekiet

Inmiddels zou hij al een paar weken aanwezig moeten zijn en het lijkt er op dat de Blauwborst dit jaar niet in de polders zal broeden. Dat zou voor het eerst zijn in 11 jaar. De eerste Kleine Karekiet was de afgelopen jaren ook al binnen op 25 april, dus die verwacht ik de komende week zeker.

Vanochtend waren wel de Kluten weer aanwezig. Met zijn tweeën druk foeragerend in de Veerpolder.

Een van de twee Kluten vanochtend.

Er liep een ongeringde Lepelaar rond, helemaal alleen. Dat zie je niet vaak, meestal zijn ze met meerdere. Andere vogelaars meldden de afgelopen tijd naast W[ATJA] nog een tweede geringde Lepelaar

GNfP/aNP. Die vogel zat vorig jaar ook in de polders en is in 2018 bij Bergen op Zoom geringd. Leuk dat hij dit jaar weer gezien is.


Lepelaar in de Veerpolder, ongeringd.

Bij aankomst vanochtend zat er nog een Grote Mantelmeeuw op de plas. En die zie je dus weer niet zo vaak, zo laat in het jaar. Het is natuurlijk wel koud de laatste weken, dus misschien is dat wat je merkt aan de aan- en afwezigheid van soorten.

Grauwe Gans en Grote Mantelmeeuw.

Uiteindelijk toch een nieuwe soort voor de tellingen van dit jaar (al zijn ze door anderen al eerder gezien). Twee Visdieven vlogen rond in de Veerpolder. 

Een rondvliegende Visdief.

Nog even terug naar de vreemde Rietganzen die twee weken terug in de polders zaten. Over de middelste en de rechtervogel is wel overeenstemming. De middelste is een Kleine Rietgans, de rechter een Toendrarietgans. Over de linker is in ieder geval bij een aantal mensen twijfel over de zuiverheid van de soort. Zelf vind ik het meer een Toendrarietgans dan een Kleine: de kop is langer/driehoekiger, de vleugelveren zijn meer wit omrand en de gehele vogel oog zwaarder. Maar, omdat ik weinig ervaring heb met deze soorten, durf ik geen beslissing te nemen over de exacte soort en misschien is het een hybride.

V.l.n.r. een onbekende rietgans, een Kleine Rietgans en een
Toendrarietgans.

Van de 11 Rietzangers in het hele gebied, liet 1 zich uiteindelijk fotograferen. Hij zat in een wilg en was beduidend beter zichtbaar dan zijn collega's in het riet. Het was wel ver weg. Je kunt niet alles hebben.

Zingende Rietzanger.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.