Een deel van de 128 Kieviten in de Veerpolder. |
zondag 30 december 2018
2018 zit erop - een kort overzicht
De laatste telling van 2018 zit erop en daarmee worden 10 volledige kalenderjaren tellen afgesloten. Het leverde op de valreep nog een record op. Nog nooit telde ik in december in één telling zoveel verschillende soorten in de Hennepoelpolder: 25. In de Veerpolder was daarentegen heel rustig. Goed, er zaten 128 Kieviten, maar het aantal soorten bleef hangen op 16.
zondag 23 december 2018
Het zijn er echt 2
Het was al weer een paar weken geleden dat ik de Cetti's Zanger had gehoord. Hij is wel gemeld in die tijd en ook andere vogelaars vroegen zich af of het er nu 1 of 2 waren. Vanochtend kon ik eindelijk vaststellen dat het er inderdaad 2 zijn. Bij binnenkomst in de polders hoorde ik eerst een exemplaar zingen bij de ingang van de historische werf en direct aansluitend ééntje in de hoek van de Veerpolder bij het pad naar Warmond. Een uitsluitende waarneming dus van 2 Cetti's Zangers.
zondag 16 december 2018
Sporen in de sneeuw
Vanochtend lag er een dun laagje sneeuw in de polders en redelijk wat ijs op het water. Dat leverde veel sporen op en relatief weinig watervogels. Toen aan het eind van de telling de mist introk werd alles gehuld in een grijzige waas.
Wintertalingen, Kieviten, Aalscholvers en Bergeenden in de Veerpolder. |
zondag 9 december 2018
Geen telling, wel een bezoekje
Vanochtend was het niet zo'n best weer om te tellen. Buien en veel wind zijn geen vrienden van brildragende vogelaars. Met nog maar een paar weken te gaan dit jaar, hoop ik dat het komende weken in ieder geval droog is op de zondagochtend.
Gelukkig was het tussen 12:00 en 13:00 wel droog en af en toe zelfs zonnig, zodat ik nog even kon gaan kijken in de polders.
Gelukkig was het tussen 12:00 en 13:00 wel droog en af en toe zelfs zonnig, zodat ik nog even kon gaan kijken in de polders.
In de Veerpolder zat een grote groep Kieviten. |
zondag 25 november 2018
Het pas weer op 1 bladzijde
Elk jaar komt er een moment dat de volledige telling op 1 bladzijde van het boekje past. Dat is altijd in november en vorige week was het weer zover. Het aantal soorten in de polders is afgenomen van tegen de 40 naar rond de 20. Op dit moment zijn ook de aantallen laag, maar dat gaat de komende weken als het goed is, toenemen.
zondag 11 november 2018
Juveniele Havik en soort nummer 106
zondag 4 november 2018
Eindelijk op de foto
Vanochtend kwam ik Herman Vermeulen tegen bij het bosjes bij de werf. De Cetti's Zanger was er ook, dus samen besloten te gaan zoeken. Herman had hem alleen nog gehoord en ik miste nog steeds een foto. In eerste instantie leek hij in het riet te zitten en achtte ik de kans hem te zien klein. Het riet is daar breed en biedt voldoende ruimte om in te verdwijnen. Maar het geluid verplaatste zich naar een strook lisdodde van maar een metertje breed en dan wordt het ineens een stukje makkelijker.
zondag 28 oktober 2018
Nog 1 te gaan voor record aantal soorten
zondag 21 oktober 2018
Leuke waarnemingen vanochtend
De zonsopkomst wordt steeds later en het licht steeds minder op de zondagochtend. Dat maakt het tellen en het fotograferen wat lastiger. De verschillende eenden zijn op afstand minder goed te zien en uit elkaar te houden. Goed kijken, dus. Dan zie je ook alle Watersnippen zitten aan de oeverkantjes. Het zijn er veel op dit moment, in totaal 133.
Overal kun je Watersnippen vinden aan de waterkant. |
zondag 14 oktober 2018
Nieuwe (na)jaarsoorten deze week
zondag 7 oktober 2018
Nieuwe poldersoort: Cetti's Zanger
Ik had de hoop op een bijzondere soort voor dit jaar eigenlijk al een beetje opgegeven, toen zaterdagochtend toch een nieuw geluid opleverde. Het mooie weer en een beetje vrije tijd hadden me naar de polders getrokken.
Uit de ruigte rechts voor de molen klonk heel hard een Cetti's Zanger. Een nieuwe soort voor de polders en voor mij pas de derde keer in Nederland.
Uit de ruigte rechts voor de molen klonk heel hard een Cetti's Zanger. Een nieuwe soort voor de polders en voor mij pas de derde keer in Nederland.
zondag 30 september 2018
10 jaar tellen
Het was 3 oktober 2008 toen ik de eerste telling deed in de Veerpolder. Dat was op een vrijdag en in de middag, maar vanaf 12 oktober werd het zondagochtend, tijdens de waterpolo-trainingen van mijn zonen in zwembad Poelmeer. Inmiddels heb ik 464 rondjes rond de Veerpolder gelopen en 450 rond de Hennepoelpolder. Alleen vakanties en het weer gooiden soms roet in het eten. Zeven volle boekjes leverde het op, één boekje is net begonnen. Het eerste boekje kan ik helaas niet meer vinden.
![]() |
Het allereerste boekje ben ik helaas kwijt. En ja, er is geen nummer 3, foutje bij het nummeren. |
zondag 23 september 2018
Kleine Karekiet en Rietgorzen
Het is stil in het riet en de lisdodde de laatste tijd, maar soms kom je toch nog wat tegen. Vanochtend zat zowaar een Kleine Karekiet lang genoeg in het zicht om hem te kunnen scoren. Ze maken rond deze tijd nauwelijks nog geluid en scharrelen over het algemeen laag in de begroeiing. Eind september/begin oktober is de tijd dat de laatste vertrekken.
Ook de Rietgors liet zich zien vanochtend. Dat is wat normaler.
Ook de Rietgors liet zich zien vanochtend. Dat is wat normaler.
De Rietgorzen waren vanochtend wat beter te zien dan de afgelopen weken. |
zondag 16 september 2018
Op Watersnippenjacht
zondag 9 september 2018
Bedriegelijk stil
Het was stil toen ik aan kwam rijden vanochtend om 07:15, heel stil. Normaal hoor ik de ganzen al ruim van tevoren, fietsend door de wijk. Maar nu kwam het eerste geluid pas bij het hek. En dat terwijl ik hoopte op nogmaals een grote groep Brandganzen.
De stilte bleek bedrieglijk, want ook vanochtend zat de Veerpolder vol met Brandganzen.
De stilte bleek bedrieglijk, want ook vanochtend zat de Veerpolder vol met Brandganzen.
Ook vanochtend een grote groep Brandganzen in de Veerpolder. |
zondag 2 september 2018
De geschiedenis herhaalt zich
zondag 19 augustus 2018
Vrouw Bruine Kiekendief komt even jagen
Het water in de polders staat weer hoog, dus dat betekent veel ganzen en weinig steltlopers. Beide polders samen leverden 47 Brandganzen, 384(!) Grote Canadese Ganzen en 357(!) Grauwe Ganzen op. Voor de Grote Canadees is dat een ruim record, maar van de Grauwe Gans heb ik wel eerder zulke aantallen kunnen tellen eind augustus (2016 en 2017).
De zwaluwen zijn weer op weg naar het zuiden en doen de polders aan. De Huiszwaluwen foerageren hoger in de lucht, terwijl de Boerenzwaluwen ook water drinken en uitrusten in de boompjes.
Boerenzwaluwen rusten uit in een Es. |
zondag 5 augustus 2018
Groenpootruiters en meer
zondag 15 juli 2018
Veel Witgatjes
Zuid-Hollands Landschap heeft een informatiebord geplaatst bij het baggerdepot. Fijn, want dat maakt het in ieder geval duidelijk. Wettelijk gezien blijken ze er niet veel aan te kunnen doen en dat het waterschap de watergangen moet uitbaggeren is ook begrijpelijk. En laten we wel wezen, zonder het Zuid-Hollands Landschap hadden we waarschijnlijk helemaal geen Polders Poelgeest gehad.
De vogels lijken zich gelukkig niet zoveel aan te trekken van de werkzaamheden. Vanochtend begon in ieder geval mooi met een man Bruine Kiekendief die onder de pesterijen van meeuwen en Kieviten probeerde wat te jagen in de Veerpolder.
De vogels lijken zich gelukkig niet zoveel aan te trekken van de werkzaamheden. Vanochtend begon in ieder geval mooi met een man Bruine Kiekendief die onder de pesterijen van meeuwen en Kieviten probeerde wat te jagen in de Veerpolder.
Niet de tijd genomen om de camera goed in te stellen, maar het is een bewijsplaatje. |
dinsdag 10 juli 2018
Dit moet ZHL uitleggen
Onderaan dit bericht de uitleg van Zuid-Hollands Landschap.
Zondag schreef ik over werkzaamheden in de Veerpolder. Ik had geen idee wat er precies aan de hand was en een mogelijk baggerdepot was niet eens in mij opgekomen. Tot ik een mailtje kreeg van iemand die navraag had gedaan bij de gemeente Teylingen.
Een ambtenaar vertelde haar dat het waterschap daadwerkelijk een baggerdepot aanlegt. Er kon geen vergunningsaanvraag gevonden worden, omdat dit "niet nodig is als het om regulier onderhoud gaat".
De buizen die er liggen wijzen erop dat in eerste instantie de Hennepoelpolder gaat worden uitgebaggerd en dat de bagger dus in de Veerpolder zal worden opgeslagen. Zo'n opslag, lees ik op internet, duurt als hij tijdelijk is minimaal een jaar. Dat betekent in ieder geval geen broedplek voor de Kieviten volgend jaar.
En dan moet de bagger afgevoerd worden. Hoe gaat dat gebeuren? En in welke periode? Normaliter gebeurt dat met vrachtwagens en dat zou betekenen dat door het natuurgebied en de woonwijk gereden moet worden. Of is er een mogelijkheid om het via de Leede af te voeren?
Dit levert zoveel vragen op. Het gaat hier om een natuurgebied met grote waarde voor vogels. Daarnaast is het weiland waar het baggerdepot komt enkele jaren geleden met geld van vele donateurs aangekocht, om het natuurgebied compleet te maken. Ik vraag me af welke donateur toen een baggerdepot voor ogen had als verrijking van het gebied.
Ik heb uitleg gevraagd aan Zuid-Hollands Landschap, de eigenaar van het gebied. Mocht er een acceptabele reden zijn voor deze actie, wat ik hoop, dan leren ze misschien om dit soort ogenschijnlijk bizarre acties vooraf goed te communiceren met de buitenwereld. Scheelt een hoop vragen, irritatie en onbegrip.
Uitleg Zuid-Hollands Landschap:
"Beste heer van Bostelen,
Zondag schreef ik over werkzaamheden in de Veerpolder. Ik had geen idee wat er precies aan de hand was en een mogelijk baggerdepot was niet eens in mij opgekomen. Tot ik een mailtje kreeg van iemand die navraag had gedaan bij de gemeente Teylingen.
Aanlag baggerdepot in de Veerpolder. |
De buizen die er liggen wijzen erop dat in eerste instantie de Hennepoelpolder gaat worden uitgebaggerd en dat de bagger dus in de Veerpolder zal worden opgeslagen. Zo'n opslag, lees ik op internet, duurt als hij tijdelijk is minimaal een jaar. Dat betekent in ieder geval geen broedplek voor de Kieviten volgend jaar.
En dan moet de bagger afgevoerd worden. Hoe gaat dat gebeuren? En in welke periode? Normaliter gebeurt dat met vrachtwagens en dat zou betekenen dat door het natuurgebied en de woonwijk gereden moet worden. Of is er een mogelijkheid om het via de Leede af te voeren?
Dit levert zoveel vragen op. Het gaat hier om een natuurgebied met grote waarde voor vogels. Daarnaast is het weiland waar het baggerdepot komt enkele jaren geleden met geld van vele donateurs aangekocht, om het natuurgebied compleet te maken. Ik vraag me af welke donateur toen een baggerdepot voor ogen had als verrijking van het gebied.
Ik heb uitleg gevraagd aan Zuid-Hollands Landschap, de eigenaar van het gebied. Mocht er een acceptabele reden zijn voor deze actie, wat ik hoop, dan leren ze misschien om dit soort ogenschijnlijk bizarre acties vooraf goed te communiceren met de buitenwereld. Scheelt een hoop vragen, irritatie en onbegrip.
Uitleg Zuid-Hollands Landschap:
"Beste heer van Bostelen,
Het Hoogheemraadschap van Rijnland is maandag 9 juli gestart met baggerwerkzaamheden in de Klaas Hennepoelpolder - Polders Poelgeest.
Deze werkzaamheden worden in week 31 afgerond (3 augustus 2018). Het Zuid-Hollands Landschap heeft een ontvangstverplichting en moet hier wettelijk gezien haar medewerking aan verlenen. Er wordt rekening gehouden met het broedseizoen en het depot wordt in het najaar weer weggehaald.
Meer informatie kunt u vinden via: https://www.rijnland.net/werk- in-uitvoering/baggeren "
zondag 8 juli 2018
Werkzaamheden in de polders
zondag 1 juli 2018
Lage water verdrijft ganzen?
Met het warme weer blijft er wel heel weinig water over in de polders. Met name de Veerpolder is voor een groot deel drooggevallen. Of het hieraan ligt of aan iets anders weet ik niet zeker, maar feit is wel dat het aantal ganzen vanochtend heel erg laag was. In de Veerpolder zaten 3 Grauwe en 1 Grote Canadees met 3 pullen, in de Hennepoelpolder 25 Grauwe en geen Grote Canadezen.
Ik heb eerder al eens gesuggereerd, hier op de blog en bij Zuid-Hollands Landschap, om het water al aan het begin van de lente omlaag te brengen om het aantal ganzen beperkt te houden. Nu ligt het aantal ganzen in de zomermaanden altijd lager, dus het kan ook gewoon aan het moment van het jaar liggen. Het lijkt me in ieder geval het proberen waard, al hoeft het natuurlijk niet zo laag als op dit moment.
De grote drooggevallen stukken trekken mondjesmaat vogels aan. Zo foerageerden 3 Kemphaan-mannetjes in de Veerpolder.
Ik heb eerder al eens gesuggereerd, hier op de blog en bij Zuid-Hollands Landschap, om het water al aan het begin van de lente omlaag te brengen om het aantal ganzen beperkt te houden. Nu ligt het aantal ganzen in de zomermaanden altijd lager, dus het kan ook gewoon aan het moment van het jaar liggen. Het lijkt me in ieder geval het proberen waard, al hoeft het natuurlijk niet zo laag als op dit moment.
De grote drooggevallen stukken trekken mondjesmaat vogels aan. Zo foerageerden 3 Kemphaan-mannetjes in de Veerpolder.
Twee van de 3 Kemphaanmannetjes. |
zondag 24 juni 2018
De Veerpolder staat erg droog
zondag 17 juni 2018
Overal Tureluurs
zondag 10 juni 2018
Ze zijn er: jonge Visdiefjes!
zondag 3 juni 2018
Bosrietzanger doet het goed
Ze zijn al weer een tijdje in het gebied, maar elke keer ontdek ik weer een nieuwe plek waar de Bosrietzanger zit te zingen. Vanochtend zaten er twee in de Veerpolder en twee in de Hennepoelpolder. In die laatste polder heb ik er denk ik een aantal gemist, want op vaste plekken van de afgelopen weken, heb ik niets gehoord.
Bosrietzanger in de Veerpolder. |
zondag 27 mei 2018
Veel soorten aanwezig in de polders
Voor het waarnemen van flink wat soorten in een klein gebied, is dit een mooie tijd. Vanochtend bleef de teller uiteindelijk voor beide poldertjes samen staan op 44 soorten. En daar zaten leuke soorten bij.
Inmiddels zitten op 5 verschillende plaatsen de Bosrietzangers te zingen, vliegen er 2 Kleine Plevieren al roepend rond en zijn de Kluten er ook nog steeds. In het riet van de Hennepoelpolder wemelt het van de Kleine Karekieten (7 zingend) en in de boompjes wordt druk gezongen door Zwartkop, Fitis, Tjiftjaf en Tuinfluiter.
Inmiddels zitten op 5 verschillende plaatsen de Bosrietzangers te zingen, vliegen er 2 Kleine Plevieren al roepend rond en zijn de Kluten er ook nog steeds. In het riet van de Hennepoelpolder wemelt het van de Kleine Karekieten (7 zingend) en in de boompjes wordt druk gezongen door Zwartkop, Fitis, Tjiftjaf en Tuinfluiter.
De Kleine Plevieren vliegen roepend rond (foto van eerder). |
maandag 21 mei 2018
Herkansing
Na de mist van gisteren was er vandaag een herkansingsmogelijkheid om te tellen. Weinig wind, zonnetje en veel zingende vogels, dus dat was een goede beslissing. Geen nieuwe soorten vandaag, maar wel veel nieuwe pullen, waaronder deze 8 Tafeleendjes in de Hennepoelpolder.
De eerste Tafeleend-pullen van het jaar, in de Hennepoelpolder. |
zondag 20 mei 2018
Vreemde eend en Koekoek
zondag 6 mei 2018
De laatste rietvogel is binnen
En daar was 'ie dan weer, de Bosrietzanger. De laatste rietvogel om terug te komen uit de overwinteringsgebieden om hier te broeden, is gearriveerd en het zijn er gelijk twee. De eerste, op de zuidwesthoek van de Hennepoelpolder, was nog even goed luisteren, maar de tweede, bij de ingang van de historische werf, was direct duidelijk.
Bosrietzanger tegenover de ingang van de historische werf. |
zaterdag 28 april 2018
Een Blauwborst 'op schoot'
zondag 22 april 2018
Nog meer nieuwe geluiden
Geluid is heel belangrijk tijdens het vogelen. Veel vogels hoor je vaak voordat je ze ziet. Dat geldt onder andere voor de Witgat en de Oeverloper. Vanochtend hoorde ik bij binnenkomst de eerste en een beetje later de tweede. De Witgat bleek met zijn tweeën te zijn, de Oeverloper in zijn eentje.
De eerste Oeverloper in de tellingen dit jaar. |
donderdag 19 april 2018
Een nieuwe lente...
zondag 15 april 2018
Zomertaling en Visdief
Na de Griel van gisteren was het vanochtend weer 'business as usual' in de polders. Maar ook dat leverde weer genoeg op.
Allereerst kon ik 2 nieuwe soorten toevoegen aan de tellingen van 2018: de Zomertaling en de Visdief.
Allereerst kon ik 2 nieuwe soorten toevoegen aan de tellingen van 2018: de Zomertaling en de Visdief.
Man Zomertaling in de Veerpolder vanochtend. |
Griel in de Zwanburgerpolder!
Zaterdag 14 april was het weer tijd voor de SOVON-Watervogeltelling met de Vogelwerkgroep Teylingen. Elk jaar treffen ze in de maanden november-april wel een keer een bijzonderheid, maar deze keer spande de kroon. Toen we langs de zuidoostpunt van de Zwanburgerpolder voeren, vloog daar een Griel op!
Sowieso een zeer zeldzame vogel in Nederland, verwachtten we hem zeker niet aan te treffen in ons telgebied, de Kagerplassen. De vogel vloog op een meter of 15 langs de boot en we konden het grote gele oog, de opvallende snavel en het typische vleugelpatroon mooi zien. Het was maar kort (geen tijd voor een foto) en de vogel vloog over de Boterhuispolder uit beeld. Wat een mooi beest en wat een verrassing!
![]() |
Een Griel, gefotografeerd in Colmenar Viejo, Spanje. ©Yaco Joven. |
donderdag 12 april 2018
En de Rietzanger is ook terug
zondag 8 april 2018
De Blauwborst is weer in het gebied
zondag 25 maart 2018
Het is een fijne tijd
Het is een fijne tijd in de polders. Langzaamaan komen voorjaarstrekkers voorbij en de zomergasten terug. De afgelopen dagen ben ik dus veel in de polders geweest, op zoek naar nieuwe jaarsoorten.
Vanochtend zaten er nog 360 Grutto's in de Veerpolder. Je moet er vroeg bij zijn, want ze vertrekken in de loop van de ochtend om 's middags weer terug te komen om de overnachten. Tussen deze groep zaten 20 Kemphanen, de grootste groep die ik ooit heb gezien in de polders.
Vanochtend zaten er nog 360 Grutto's in de Veerpolder. Je moet er vroeg bij zijn, want ze vertrekken in de loop van de ochtend om 's middags weer terug te komen om de overnachten. Tussen deze groep zaten 20 Kemphanen, de grootste groep die ik ooit heb gezien in de polders.
Een grote groep Kemphanen tussen de Grutto's. |
zondag 18 maart 2018
Ruim 1000 Grutto's!
Het was koud vanochtend, heel koud. En de Grutto's vonden dat ook. Niet op de gebruikelijke plek bij het eilandje midden in de Veerpolder, maar in de beschutting van de begroeiing, zaten 1046 Grutto's dicht op elkaar en ineengedoken te schuilen voor de wind.
![]() |
Met zijn allen in de beschutting van de begroeiing. |
zondag 11 maart 2018
Grutto's komen massaal binnen
Vanochtend was het te slecht weer om te tellen, maar de afgelopen dagen was het gelukkig beter. Donderdag even gaan kijken hoe het stond met de Grutto's en tot mijn verbazing, na slechts 15 exemplaren vorige week zondag, zaten er 334. Dat was een leuk aantal.
Een deel van de Grutto's, afgelopen donderdag. |
zondag 4 maart 2018
De kou brengt nieuwe jaarsoorten
Tegen de verwachtingen in was het een soortenrijke telling vanochtend. Ik was een week niet in de polders geweest en had berichten binnen gekregen over schaatsen in de Veerpolder. Dat er nog open water was, was een verrassing. Daar zaten 2 nieuwe jaarsoorten, één Scholekster en vijf Pijlstaarten.
Vrouw en man Pijlstaart bij het wak in de Veerpolder. |
zondag 25 februari 2018
De kou zorgt voor weinig vogels
Het zat er natuurlijk in dat het ijs veel vogels uit de polders zou jagen, maar desondanks viel het niet tegen vanochtend. De Grutto's trotseerden de kou op het ijs en in de overgebleven stukken open water zaten nog best wat Slobeenden, Wintertalingen en ganzen. Met 18 exemplaren zaten er zelfs veel Bergeenden.
Een deel van de aanwezige Grutto's. |
zondag 18 februari 2018
Grutto's op het ijs
zondag 11 februari 2018
Nog geen Grutto's in de telling
Na de eerste Grutto op 26 januari en de melding van 2 exemplaren gisteren hoopte ik vandaag de eerste Grutto's in een telling te hebben, maar helaas. Die hele vroege in januari was, zo stel ik me voor, een vogel die in de Zeeuwse delta heeft overwintert en bij de eerste mooie dagen besloot om het eens noordelijker te proberen. De koudere weken daarna hebben de rest blijkbaar tegen gehouden. Volgende week moet het toch wel gaan lukken, denk ik.
zondag 4 februari 2018
Ratten in de polders
Zo af en toe kom ik de rattenvanger tegen in de polders. Hij zorgt er via het wegvangen van Muskusratten voor dat de oevers gezond blijven en wij met zij allen droge voeten houden. Ook al is het een naar gezicht om dode Muskusratten te zien, het is de prijs die we betalen voor het feit dat we in een delta onder zeeniveau wonen.
Vanochtend een andere rat aangetroffen, een Bruine, ook dood.
Vanochtend een andere rat aangetroffen, een Bruine, ook dood.
Dode Bruine Rat in de Hennepoelpolder. |
zondag 28 januari 2018
En...hij is weer weg
Normaal wordt de eerste Grutto van het jaar direct gevolgd door andere. Maar de vogel van afgelopen vrijdag was dermate vroeg dat de andere Grutto's besloten hebben niet gelijk te volgen. Vanochtend was de vogel van vrijdag weer gevlogen en we zullen nog even moeten wachten op de rest.
Bij binnenkomst in de Veerpolder waren een hoop meeuwen aan het eten van het brood dat voor de koeien en schapen neergelegd was. Kokmeeuwen, Zilvermeeuwen en een enkele Stormmeeuw trokken vervolgens de polders in.
Bij binnenkomst in de Veerpolder waren een hoop meeuwen aan het eten van het brood dat voor de koeien en schapen neergelegd was. Kokmeeuwen, Zilvermeeuwen en een enkele Stormmeeuw trokken vervolgens de polders in.
Kokmeeuwen op het water in de Hennepoelpolder. |
vrijdag 26 januari 2018
De eerste Grutto is wel heel vroeg
zondag 14 januari 2018
Grote Barmsijzen, veel
Vanochtend eerst met het gezin de escaperoom Leiden in het Kruittorentje opgelost en daarna pas gaan tellen. De escaperoom is overigens een aanrader, erg leuk.
Bijna aan het einde van de ronde, bij de historische werf in de Hennepoelpolder, stond een vogelaar te kijken naar een groepje vogels in de Elzen. Het bleken Grote Barmsijzen te zijn.
Bijna aan het einde van de ronde, bij de historische werf in de Hennepoelpolder, stond een vogelaar te kijken naar een groepje vogels in de Elzen. Het bleken Grote Barmsijzen te zijn.
Kleine Barmsijzen in een Els bij de historische werf. |
zondag 7 januari 2018
2017 was voor veel soorten niet zo'n best jaar
Vorige week schreef ik dat 2017 geen gek jaar was voor de soortenrijkdom in de polders. De Veerpolder leverde het grootste aantal soorten op sinds 2014 en de Hennepoelpolder zelfs het hoogste aantal ooit.
Ook wat betreft het gemiddeld aantal vogels per telling per maand was 2017 geen slecht jaar in vergelijking met de voorgaande 5 jaar.
Ook wat betreft het gemiddeld aantal vogels per telling per maand was 2017 geen slecht jaar in vergelijking met de voorgaande 5 jaar.
![]() |
Gemiddeld aantal vogels per telling per maand in de Veerpolder vergeleken met de afgelopen 5 jaar (2012-2016). |
![]() |
Gemiddeld aantal vogels per telling per maand in de Hennepoelpolder vergeleken met de afgelopen 5 jaar (2012-2016). |
Abonneren op:
Posts (Atom)