zondag 30 september 2018

10 jaar tellen

Het was 3 oktober 2008 toen ik de eerste telling deed in de Veerpolder. Dat was op een vrijdag en in de middag, maar vanaf 12 oktober werd het zondagochtend, tijdens de waterpolo-trainingen van mijn zonen in zwembad Poelmeer. Inmiddels heb ik 464 rondjes rond de Veerpolder gelopen en 450 rond de Hennepoelpolder. Alleen vakanties en het weer gooiden soms roet in het eten. Zeven volle boekjes leverde het op, één boekje is net begonnen. Het eerste boekje kan ik helaas niet meer vinden.

Het allereerste boekje ben ik helaas kwijt. En ja, er is geen nummer 3, foutje
 bij het nummeren.

In die tien jaar is er veel veranderd in de polders. De begroeiing is veranderd, de waterpartijen zijn groter geworden en de bomen zijn gegroeid. Sommige soorten verdwenen, andere kwamen.

Vogelend onder de regenboog, september 2014. Foto: Fred Klootwijk.
In de Veerpolder is al die jaren het aantal soorten per telling redelijk stabiel gebleven. Sinds 2011 ligt het gemiddelde daar tussen de 22 en 26.

Aantals- en soortverloop Veerpolder. 2008 beslaat slechts 3 maanden,
2018 slechts 9.

De Hennepoelpolder laat een sterke toename in soorten en aantallen zien in de eerste jaren. Dat laatste is voornamelijk een toename van het aantal ganzen daar. Vanaf 2011 is het echter redelijk stabiel.

Aantals- en soortverloop Hennepoelpolder. 2008 beslaat slechts 3 maanden, 
2018 slechts 9.
Het levert allemaal leuke getallen op zo. Nog wat gegevens:

VeerpolderHennepoelpolder
Max. aantal1487 (17 maa 2013)705 (27 aug 2017)
Max. soorten41 (24 jul 2016)34 (03 jul 2011)
Gem. aantal407275
Gem. soorten2419
Tot. aantal188654123890
Tot. soorten123113

De hoge maximale aantallen werden in beide polders veroorzaakt door de massale aanwezigheid van 1 soort. In de Veerpolder was dat de Grutto met 1216 exemplaren en in de Hennepoelpolder de Grauwe Gans met 530 exemplaren. Toch blijf ik het redelijk bizar vinden dat er op een zondagochtend gemiddeld 682 vogels zitten in de polders. Het is en blijf een goed vogelgebied.

De miezer hield deze Bruine kiekendief niet tegen te jagen op 18 sep 2012.
Hoewel het hoogste aantal soorten per telling voor beide polders in de maand juli lag, is juli niet de soortenrijkste maand. Die eer gaat naar mei (Veerpolder, 84 soorten) en juni (Hennepoelpolder, 66 soorten).

De afgelopen 10 jaar hebben veel soorten succesvol gebroed in de polders. De meeste eendensoorten brachten jongen groot, net als de ganzen en de Knobbelzwaan. Van de weidevogels hebben in ieder geval de Kievit, de Scholekster en de Tureluur gebroed, al is die laatste als broedvogel inmiddels verdwenen.

Slobeend.
Scholekster.
Kievit.
Kuifeend.
Tafeleend.
In het riet broeden (vrijwel) elk jaar de Blauwborst, de Rietgors, de Kleine Karekiet en de Rietzanger. Ook de Bosrietzanger broedt zeer waarschijnlijk in de polders, al is dat moeilijk met zekerheid vast te stellen. En verder natuurlijk de Meerkoet en het Waterhoen.

Jonge Blauwborst.
Jonge Rietgors.
Elk jaar komt er wel een zeldzame soort voorbij. Die zit natuurlijk niet altijd netjes te wachten tot het zondagochtend is, dus het vraagt dan wel om een extra bezoekje. Het Kleinst Waterhoen is een paar keer langs geweest en heeft in 2009 zelfs gebroed in de Hennepoelpolder. Verder zaten Kleine Geelpootruiter, Steltkluut, Citroenkwikstaart en Grauwe Franjepoot in de tellingen.

Grauwe Franjepoot.
Steltkluut.
Kleine Geelpootruiter.
Er is zoveel te beleven in de polders, elk jaar opnieuw. Het zijn de onverwachte ontmoetingen en taferelen die het doen. En de enige manier om die af te dwingen is regelmatig langs gaan.

Wie weet kom je een jagende Slechtvalk tegen of een Zilvermeeuw die een ganzenei uit de lucht laat vallen om die te breken. Een Havik die een Waterhoen te pakken heeft of een Kleine Mantelmeeuw die een ganzenpul verorbert. Laat je verrassen door een 'close encounter' met een Blauwborst of 's winters door een opvliegende Roerdomp. Het kan allemaal.

Of geniet gewoon van de in stilte opkomende zon en de optrekkende mistflarden, zoals vanochtend.

De zon komt op, de mist boven het water verdwijnt.

2 opmerkingen:

  1. Gefeliciteerd en ga zo door! Wij genieten ook volop van het "vogelgebiedje" zoals wij het thuis noemen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb bewondering voor je doorzettingsvermogen! En je schrijft er leuk over, ik hoop dat je nog lang ermee doorgaat.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.