zondag 25 november 2018

Het pas weer op 1 bladzijde

Elk jaar komt er een moment dat de volledige telling op 1 bladzijde van het boekje past. Dat is altijd in november en vorige week was het weer zover. Het aantal soorten in de polders is afgenomen van tegen de 40 naar rond de 20. Op dit moment zijn ook de aantallen laag, maar dat gaat de komende weken als het goed is, toenemen.

De afgelopen twee tellingen ontbrak de Cetti's zanger in de tellingen. Het leek er even op dat hij vertrokken was, maar afgelopen woensdag zat hij nog gewoon te zingen bij het bruggetje tussen de polders. Waarschijnlijk is hij gewoon wat later aan het zingen.

De Cetti's zanger afgelopen woensdag.
Ook normaal voor de tijd van het jaar zijn de waarnemingen van roofvogels in het gebied. Ik moet nog steeds een verklaring hebben voor de afwezigheid tijdens het broedseizoen, als de polders vol zitten met, in mijn ogen, makkelijke hapjes in de vorm van allerlei pullen. Hoe dan ook, de Sperwer, Buizerd, Torenvalk en Havik laten zich weer regelmatig zien en af en toe komt de Slechtvalk langs.

De Buizerd zit weer bijna wekelijks in de telling.
Fotograferen wordt tijdens de tellingen steeds lastiger. Het zonnetje staat laag en als het dan ook nog bewolkt is, wordt uit de hand fotograferen met een 400mm-lens moeilijk. Dus ga ik af en toe op de woensdag wat later op de dag langs. Dat levert in ieder geval foto's op en soms een extra soort.

Grote Zilverreiger tijdens een woensdagbezoek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.