zondag 14 oktober 2018

Nieuwe (na)jaarsoorten deze week

Afgelopen week een bezoekje op woensdag, samen met Fred en Jorg. Op zoek naar de Cetti's Zanger en de Baardmannetjes die ik de avond daarvoor gehoord had in de begroeiing bij het bruggetje. Bij aankomst had Fred ze al gevonden, 10 stuks.

De eerste Baardmannetjes van het najaar.

De Baardmannetjes waren niet de eerste van het jaar. In januari en februari zat een groepje al in de polders. Ik had de hoop dat dit groepje ook langer zou blijven, maar vanochtend kon ik ze tijdens de telling niet terugvinden. Maar...ze kunnen elk moment weer opduiken.

Twee mannetjes Baardman.
De Cetti's Zanger is wel nog steeds aanwezig. Elke keer laat hij zich heel even zien. Gelukkig zingt hij regelmatig en is de zang onmiskenbaar, zodat er zekerheid van zijn aanwezigheid is.

Met 3 paar ogen en langere tijd rondlopen, zie je uiteindelijk altijd meer dan tijdens een relatief korte telronde in je eentje. Woensdag leverde dat bijvoorbeeld een Keep op. Hij vloog op uit het baggerdepot en landde in één van de bomen in de hoek van de Veerpolder. Ver weg, maar het lukte een bewijsplaatje te maken.

Keep in een Es in de Veerpolder.
Het was de eerste Keep die gemeld is sinds 2014. Het geeft aan hoe zeldzaam deze vogel is in de polders.

Op de grote plas van de Veerpolder zwommen 3 Dodaarsjes. De laatste weken zijn die vaker gemeld, maar voor mij waren het de eerste sinds maart. In het begin van de tellingen zag ik ze heel regelmatig, maar de laatste jaren laat dit kleine fuutje zich nog maar zelden zien in de polders.

Twee van de drie Dodaarsjes afgelopen woensdag.
Vanochtend samen met een vriendin de ronde gelopen. Gezellig om af en toe iemand erbij te hebben. Het zat weer vol met Grauwe (376) en Grote Canadese Ganzen (280), Slobeenden (138) en Wintertalingen (146). Ook de Watersnippen (68) lieten zich goed zien, al zitten er altijd meer dan dat je er ziet.

Watersnippen in de Veerpolder.
Verder was het een telling vergelijkbaar met voorgaande weken. Geen bijzonderheden (buiten de Cetti's Zanger dan) en grote aantallen eenden en ganzen.

Afgelopen dinsdag- en woensdagavond ben ik nog even langs geweest met de batdetector. Vanaf een uur of 19:15 beginnen de Rosse Vleermuizen langs te komen, even later gevolgd door de Ruige en Gewone Dwergvleermuizen. Ook de Watervleermuis is er waarschijnlijk nog, al kon ik die niet met zekerheid vaststellen.
Met de nieuwe batdetector, die in een iPhone geplugd kan worden, kun je opnames van het geluid maken. Die geluiden worden dan direct door de bijbehorende app gedetermineerd. Die determinatie is niet altijd correct, maar geeft in ieder geval een richting aan, zodat thuis een betere determinatie eventueel mogelijk is. Hieronder de 3 verschillende sonogrammen.

Rosse Vleermuis, Nyctalus noctula, met de onderkant van
de geluidspulsen rond de 20kHz.
Ruige Dwergvleermuis, Pipistrellus nathusiimet de onderkant van 
de geluidspulsen onder de 40kHz.
Gewone Dwergvleermuis, Pipistrellus pipistrellus, met de onderkant van
de geluidspulsen boven de 42kHz.
De Rosse Vleermuis is zelfs nog op de foto te krijgen, omdat het als die begint te vliegen nog niet helemaal donker. Scherp zijn de foto's niet en determineren volgens mij vrijwel onmogelijk. Met het geluid erbij wordt het ineens een zekerheid.


Rosse Vleermuis, Nyctalus noctula.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.