zondag 4 maart 2018

De kou brengt nieuwe jaarsoorten

Tegen de verwachtingen in was het een soortenrijke telling vanochtend. Ik was een week niet in de polders geweest en had berichten binnen gekregen over schaatsen in de Veerpolder. Dat er nog open water was, was een verrassing. Daar zaten 2 nieuwe jaarsoorten, één Scholekster en vijf Pijlstaarten.

Vrouw en man Pijlstaart bij het wak in de Veerpolder.
Vrouw Pijlstaart.
Rustend op het ijs zaten 15 Grutto's. Één daarvan had kleurringen om de poten.

15 Grutto's aan de rand van het wak in de Veerpolder.
Aan de rechterpoot: Blue/Yellow en wat lijkt een metalen ring boven de voet.
Aan de linkerpoot: Red/Yellow/Yellow flag.
Niet in het telgebied, maar daar stijf tegenaan, zwommen 3 Nonnetjes in de Leede. Een mannetje en 2 vrouwtjes hielden zich daar op tussen een grote groep Kuifeenden. De Grote Zaagbek die daar de afgelopen dagen ook gemeld is, kon ik helaas niet terugvinden.

Twee vrouw en een man Nonnetje in de Leede, noord van de Veerpolder.

De volgende nieuwe jaarsoort kwam ik tegen in de boompjes bij de toegang naar de noorduitgang: 2 Staartmezen. Even verderop zaten er nog 2. Dat blijft toch wel één van mijn favoriete soorten.

Staartmees.
In de bomen was het sowieso een drukte van belang met Merels, een Kramsvogel, Koolmezen, Roodborsten, Winterkoninkjes en een Buizerd. Uiteindelijk leverde de Veerpolder, exclusief de Nonnetjes, 26 verschillende soorten op. Een mooi aantal en toch geheel onverwacht,

Één van de aanwezige Koolmezen.
Ook de Hennepoelpolder, deze tijd van het jaar altijd minder soortenrijk dan de Veerpolder, leverde nieuwe jaarsoorten op: een Rietgors, een Heggenmus en een Houtsnip. Die laatste vloog op in de buurt van het weilandje. Hij was duidelijk te onderscheiden van een Watersnip door de plompere bouw en de heel andere vlucht. Helaas ging het allemaal te snel om een foto te kunnen nemen.

Een nieuwe jaarsoort: de Rietgors.
Ook in de Hennepoelpolder zaten Pijlstaarten, waarschijnlijk overgekomen van de Veerpolder, want tijdens de telling daar waren er een aantal weggevlogen.

Man Pijlstaart in de Hennepoelpolder.
De laatste tijd worden er weer veel Storm- en Kokmeeuwen gezien in de Hennepoelpolder. Vanochtend zaten er 15 resp. 30 op het weilandje.

Zilvermeeuw, Hennepoelpolder.
Stormmeeuw, Hennepoelpolder.
Kokmeeuw, Hennepoelpolder.
De teller in de Hennepoelpolder bleef uiteindelijk steken op 15 soorten, niet heel hoog, maar gezien de ijsbedekking best ok.

2 opmerkingen:

  1. Nog geen kievit? Op de golfbaan Kagerzoom zag ik gisteren mijn eerste van dit jaar.
    Dank overigens voor de mooie blog; het bevestigt soms mijn eigen amateuristisch waarneming. Zoals de roodborsttapuit een week geleden!
    vriendelijke groet Doreen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Doreen, de Kieviten zitten ook in de polders. Ze zitten er het hele jaar, soms wat meer, soms wat minder. Op dit moment varieert het aantal sterk. Het ene moment zitten er enkele tientallen, het ander moment zijn ze afwezig. Wel zijn de Kieviten bezig om nestplekken te bemachtigen in het grasland van het nieuwe deel bij de uitgang richting Warmond. Daar kun je ze de komende tijd gegarandeerd vinden.
      Groet, Hans

      Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.