zondag 16 december 2018

Sporen in de sneeuw

Vanochtend lag er een dun laagje sneeuw in de polders en redelijk wat ijs op het water. Dat leverde veel sporen op en relatief weinig watervogels. Toen aan het eind van de telling de mist introk werd alles gehuld in een grijzige waas.

Wintertalingen, Kieviten, Aalscholvers en Bergeenden in de Veerpolder.

De sporen in de sneeuw geven een inkijkje in wat er zoal rondloopt in de nacht en dat is leuk. Van de huiskatten wist ik het wel, die kom ik overdag ook regelmatig tegen. Af en toe hebben ze dan een muis te grazen genomen, maar ik heb ze nog nooit met vogeltjes zien slepen.

Kattenspoor op het wandelpad.
Het kattenspoor is goed te herkennen. Er zijn geen nagelafdrukken te zien en de kussentjes zijn, net als de totale afdruk, rond van vorm.

Het tweede spoor dat ik tegenkwam had wel afdrukken van nagels en in eerste instantie dacht ik aan een hond. Door het ontbreken van begeleidende schoenafdrukken, was dat echter onwaarschijnlijk. Loslopende honden verwacht ik namelijk niet. Dus...een vossenprent. Thuis nog even goed gekeken en het verschil tussen hond en Vos zit hem in de ruimte in het midden van de prent en de langgerektere vorm van de afdruk (hond maakt een veel rondere indruk).


Vossenprenten zaten overal op het wandelpad.
De Vos is pas 3 keer gemeld uit de polders en voor zover ik weet nog nooit op de foto gezet. Slechts één melding is voorzien van bewijsmateriaal in de vorm van uitwerpselen. Die melding staat als (nog) niet te beoordelen op waarneming.nl. Het geeft aan hoe lastig het is de Vos met zekerheid vast te stellen. Aan de prenten te zien, hebben er afgelopen nacht 2 Vossen een rondje om de polders gelopen, waarbij ze het pad van de boerderij niet over zijn gelopen.

Het laatste veel voorkomende spoor was dat van de Haas. Ook dat spoor is door de plaatsing van de poten goed herkenbaar. De voorpootafdrukken staan achter elkaar ongeveer op de loopas, de achterpoten staan er voor, aan weerszijden van de loopas. De Haas zit met een aantal altijd in de polders en het treffen van deze sporen was dan ook geen verrassing.

Spoor van een Haas. De voorpoten staan achter
elkaar op de loopas, de achterpoten ervoor, iets
naast de loopas.
Zoals gezegd was er op (water)vogelgebied niet veel te beleven en ook in de begroeiing was het stil. Afgelopen week is er wel een Siberische Tjiftjaf gemeld, een ondersoort van de gewone. Helaas zijn er geen geluidsopnames die kunnen helpen bij de determinatie. Ondersoorten van de Tjiftjaf zijn notoir lastig van elkaar te onderscheiden, dus alle informatie - geluid, verenkleed - moet gecombineerd worden. En zelfs dan blijkt het vaak nog niet met zekerheid vast te stellen.

Maar, dat er momenteel redelijk wat Tjiftjaffen in het gebied zitten staat wel vast. Vanochtend trof ik er twee, die rustig aan het foerageren waren in de sneeuw tussen de dichte begroeiing. Fotograferen was lastig. Na lang wachten lukte het toch een plaatje te schieten.

Tjiftjaf in de Hennepoelpolder.
De Bergeenden komen zoals gebruikelijk in de wintermaanden ook weer terug. Vanochtend zaten er 7 in de Veerpolder en 3 in de Hennepoelpolder.

2 van de 10 aanwezige Bergeenden.

1 opmerking:

  1. Wat leuk die sporen in de sneeuw. En twee vossen zou best kunnen, het is de paartijd van de vossen dus het kan heel goed dat hier een stelletje rond loopt. Zou best daar eens een vosje willen tegenkomen.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.