zondag 25 december 2016

Kerstmaal voor Blauwe Reiger?

Hij had er erg veel moeite mee en of hij hem weg heeft kunnen werken weet ik niet. In de Hennepoelpolder liep een Blauwe Reiger te zeulen met een enorme vis. Eerst had hij hem dwars in de bek, wat een vreemd gezicht opleverde van achter bekeken.

Dat is even slikken...

zondag 18 december 2016

Volop Kieviten in de polders en een IJsduiker op de Kagerplassen

De Sperwer vloog een meter hoog langs een rand begroeiing op zo'n 60 meter afstand. Ik zou zeggen: "Lekker blijven zitten." Maar ruim 140 Kieviten dachten daar anders over en zij zullen het wel weten. Massaal vlogen ze op, zoals ze vanochtend al een aantal keer hadden gedaan. De lucht zag ineens zwart van de vogels.

Er jagen de laatste weken weer meer roofvogels in het gebied. Torenvalk, Sperwer en Buizerd laten zich regelmatig zien. De winter trekt ze naar de polders, zoals elk jaar.

Torenvalk, meestal jagend te zien, nu zittend.

zondag 4 december 2016

IJs vermindert aantal soorten

Voor het eerst deze winter (meteorologisch) lagen de polders bijna helemaal dicht. Een enkel wak in de Veerpolder en een paar in de Hennepoelpolder waren al het open water dat beschikbaar was voor de eenden. Er waren er dus niet zoveel te bekennen en de ganzen waren helemaal afwezig.

Bergeenden en Wintertalingen in het enige open water in de Veerpolder.

zondag 27 november 2016

Storm velt dode bomen

Het is erg rustig in de polders de laatste weken. Gelukkig is er de terugkomst van de roofvogels. Buizerd, Torenvalk en Sperwer laten zich weer wat vaker zien dan in de zomermaanden.

Buizerd boven de Hennepoelpolder, afgelopen
donderdag.

zondag 13 november 2016

Kraanvogels boven de Kagerplassen

Gisteren de eerste watervogeltelling van het seizoen gevaren over de Kagerplassen. In de jaren dat ik meevaar, hebben we altijd wel een leuke of bijzondere waarneming. IJsduiker, Roodhalsfuut, Roodhalsgans, Velduil en nog veel meer. En gisteren kwamen 5 Kraanvogels aanvliegen vanuit het noorden.

5 Kraanvogels boven het Joppe.

zondag 6 november 2016

Een beetje vogeltrek in de polders

Vanochtend opgestaan met een klein beetje spierpijn van het grotendeels gebukt verplaatsen van honderden baksteentjes tijdens de Natuurwerkdag gisteren. Samen met twee vrienden, een zoon en een groep vrijwilligers een heerlijke dag beleefd op het terrein van de Stadsmolen aan de Gooimeerlaan. Met zijn allen het molenbiotoop weer een beetje verbeterd door wilgen te knotten, essen en bramen te snoeien en dus bakstenen te verplaatsen.

Zoon sleept de verwijderde wilgentakken naar de takkenhoop.
Natuurwerkdag bij de Stadsmolen aan de Gooimeerlaan.

zondag 30 oktober 2016

Waar zitten die Watersnippen dan?

De afgelopen week een paar keer in de polders langs geweest, met name omdat ik recent een nieuwe telelens heb gekocht. Meerdere keren bezig geweest om de aanwezige Watersnippen op de foto te krijgen. Dat is best lastig, want ze zitten vaak ver weg en half weggedoken in de begroeiing. Ik weet een paar plekjes waar ik ze meestal vrij dicht kan benaderen, maar telkens als ik iets dichterbij kwam, vlogen ze op. En dan bleken er altijd meer te zitten dan ik vooraf had geteld. Op de volgende foto kon ik er 2 vinden, maar...

Er zijn 2 Watersnippen zichtbaar op deze foto.

zondag 16 oktober 2016

Grote Zilverreigers komen langs

Het valt met de kou gelukkig nog mee en vanochtend was het vrijwel onbewolkt. Kort voor zonsopkomst was ik aanwezig om te kijken of er nog Brandganzen zouden zitten. Dat was niet zo.
Aan de noordkant van de Veerpolder vloog een Grote Zilverreiger op, de eerste in een herfsttelling dit jaar. Hij vloog wat rond om vervolgens in de Hennepoelpolder neer te strijken.

Grote Zilverreiger aan de noordkant van de Hennepoelpolder.

zondag 9 oktober 2016

Lepelaar in de mist

Vanochtend lag er nog even een laagje mist over de polders. In de Veerpolder stond een eenzame juveniele Lepelaar de eer hoog te houden. Mijn recorddatum van 5 oktober is eraan en het record van vorig jaar (er is er toen nog één gemeld op 9 oktober) is geëvenaard.

Juveniele Lepelaar in de mist vanochtend.

maandag 3 oktober 2016

Een Deense gast in de polders

Veel gekker moet het natuurlijk niet worden...26 Lepelaars in de Veerpolder op 3 oktober! En één van de vogels had een groene kleurring om zijn poot met de witte letters V105.

Het grootste deel van de groep Lepelaars in de Veerpolder.
Snel even op internet gezocht en de geringde vogel komt uit Denemarken. De waarneming netjes gemeld bij het ringstation daar. Helaas zijn ze tot 25 oktober onbemand en wordt mail onregelmatig gecheckt. Ik hoop dat ze wat info sturen over deze vogel. Altijd leuk om iets meer te weten over de vogels die in het gebied zitten. Zouden het allemaal Denen zijn geweest vanmiddag?

De kleurring.

zondag 2 oktober 2016

De Lepelaars zijn er nog volop

Langzaam kruipen we naar de uiterste waarnemingsdatum van de Lepelaar in de polders en het ziet er inderdaad naar uit dat die datum dit jaar verlegd wordt. Vanochtend zaten er nog 12 en dat is denk ik genoeg om 5 oktober te gaan verslaan.

Lepelaars gisteren in de Hennepoelpolder.

zondag 25 september 2016

Een bokje laat zich even zien

Gistermiddag met het mooie weer stond ik te praten met een medevogelaar aan de rand van de Hennepoelpolder. Hoe hij het deed weet ik niet maar ineens zag hij een Bokje op zo'n 10 meter afstand in de lisdodde-rand scharrelen. Het kleine beestje was vrijwel meteen weer verdwenen en het duurde even voor hij weer tevoorschijn kwam. Ondanks de korte afstand was het moeilijk hem te volgen. De camouflage is erg goed met die gele strepen tussen de begroeiing.

Bokje in de Hennepoelpolder, 24 september 2016.

zondag 18 september 2016

Verdubbeling Brandganzen-record

Vorige week geen tijd gehad om wat te schrijven. Bovendien bleek toen bij aankomst in de polders de batterij van de camera leeg te zijn, dus er waren ook geen foto's.
Vanochtend gaat wel alles goed en ik was er op tijd bij om een enorme groep Brandganzen te treffen in de Veerpolder. De afgelopen weken nemen de aantallen van deze mooie gans al toe, van 48(VP) op 28 augustus naar 59(VP) + 34(KHP) op 11 september. Maar vanochtend spande echt wel de kroon: 256 Brandganzen hielden zich op rond het eilandje.

Zo'n 80 van de aanwezige 256 Brandganzen, vanochtend vroeg in de
Veerpolder.

zondag 4 september 2016

De Hennepoelpolder wint

Het gebeurt niet vaak dat de Veerpolder het qua aantal soorten aflegt tegen de Hennepoelpolder, maar vandaag was dat zo. Met slechts 13 soorten bleef de Veerpolder ver achter bij de 23 soorten in de Hennepoelpolder.

Grauwe ganzen, Wintertalingen, Slobeenden, Watersnippen en een Kleine
Mantelmeeuw in de Veerpolder.
Het was geen best weer, dreigende luchten, een flink windje en af en toe een spat. Het weerhield een Bruine Kiekendief er niet van zijn (het was een man) gelukt te beproeven in de polders.

zondag 28 augustus 2016

28 augustus: de dag van het Porseleinhoen

Vanavond nog even op zoek gegaan naar het Porseleinhoen. En gevonden. Op de vaste plek aan de noordkant van de Hennepoelpolder kreeg hij snel gezelschap van een Waterral om vervolgens weggejaagd te worden door een Waterhoen. Eventjes stonden ze netjes achter elkaar, een mooi trappetje van klein naar groot vormend. En dat onder het toeziend oog van een Meerkoet. Het was blijkbaar Rallenoverlegdag.

En toen ik op waarneming.nl keek bleek dat de Porseleinhoen zeer stipt is. Ook in 2015, 2014 en 2012 zat er op 28 augustus één in de polders. Ik stel voor dat we 28 augustus Porseleinhoendag maken.

Eindelijk weer thuis

Anderhalve week geleden teruggekomen van een heerlijke wandelvakantie in noord-Spanje en vanochtend pas de eerste telling kunnen doen. Vorige week was het bagger weer en de voorbereidingen voor het nieuwe schooljaar namen teveel tijd in beslag om even rustig door de polders te struinen. Een enkel kort bezoekje was alles dat er in zat.

Onder Pico de Obios, Parque Natural de Saja-Besaya, Cantabria, na een stevige zigzag-klim in de volle zon.
In Spanje (Asturias en Cantabria) veel gewandeld en weinig echt gevogeld (maar dat mocht de pret zeker niet drukken). Het heeft wel een aantal nieuwe soorten opgeleverd voor Spanje.

zondag 24 juli 2016

Op soortenjacht met Fred, Jurren en Han


Vanochtend afgesproken met Fred om samen de ronde te lopen. Hij had Jurren (uit Amsterdam) bij zich en ook Han (uit Twente) sloot zich bij ons aan. Fred had één doel: een recordaantal soorten scoren, dus we moesten aan de bak. Met 4 paar ogen en oren zijn we een heel eind gekomen. Of we de 60 soorten hebben gehaald, weet ik niet. Toen ik vertrok na het toevoegen van een Waterral aan de lijst, stond de teller volgens mij op 58.

Waterral in de Veerpolder. Zelden zo goed kunnen bekijken. Minutenlang
liep hij over de slikrand bij de ingang van de polder.

woensdag 20 juli 2016

Afgelopen zondag maar eens uitgeslapen en de telling verplaatst naar maandagochtend. Best lekker. Maar een zondag zonder polders is niet compleet, dus 's avonds op zoek gegaan naar vleermuizen in de polders. In de hoop dat een goed opgestelde camera-val snel genoeg zou zijn om ze te kunnen filmen, had ik me opgesteld in een bocht langs het water. De Watervleermuizen kwamen uiteindelijk, maar waren blijkbaar te snel om de camera-val af te laten gaan. Geen opnames dus. Ik wil het later nog eens proberen.

Doorkijkje met twee Knobbelzwanen.

zondag 10 juli 2016

De zon maakt alles mooier

Eindelijk kon ik de telronde zonder jas lopen. Heerlijk in het zonnetje is toch een stuk aangenamer dan de afgelopen weken. De vogels werken langzaam naar de najaartrek toe en dat leverde vandaag weer een aantal soorten op die de komende maanden hopelijk vaker langs zullen komen.
In de Veerpolder liepen 3 Kemphanen in het water, 2 mannen en 1 vrouw. Af en toe werden ze opgejaagd, onder andere door een Waterhoen (geen idee waarom die moeilijk deed) en een Sperwer (snap ik).


Drie Kemphanen in de Veerpolder.

zondag 3 juli 2016

Juveniele Blauwborst en nieuwe pullen

Het was droog vanochtend en als de wolken even niet voor de zon hingen best lekker. Overal werd gezongen en her en der zwommen eenden met nieuwe pullen. De Grutto's en Tureluurs waren rustig aan het foerageren en een Kluut rustte tussen de vele juveniele Bergeenden. Bij het eerste bruggetje in de Veerpolder zwom een moeder Tafeleend met 4 pullen.

Het eerste uitgekomen nest Tafeleenden. Ze zijn hooguit een paar dagen oud.

zondag 19 juni 2016

Weinig verandering, maar...

De afgelopen weken verandert er weinig aan de soortensamenstelling in de polders. De Kluten zijn gebleven, een enkele Slobeend laat zich zien en de Tureluurs vliegen 'turelurend' rond.
Overal worden jonge vogels gevoerd of begeleid bij het voedsel zoeken. Vandaag kon ik jonge Meerkoeten, Waterhoenen, Bergeenden, Kuifeenden, Wilde eenden, Grote Canadese Ganzen, Grauwe Ganzen, Nijlganzen, Rietzangers, Kauwen en natuurlijk Kokmeeuwen scoren.

Op het weitje bij de boerderij werden jonge Kauwen gevoerd door hun ouders.

zondag 12 juni 2016

De Kuifeenden hebben pullen

Het zat eraan te komen. De Kuifeenden hebben pullen. Vanochtend de eerste twee uitgekomen nesten gezien met resp. 2 en 8 kuikens.

Kuifeenden met pullen.

donderdag 9 juni 2016

Het is weer insectentijd

Vandaag op insectenjacht geweest in de polders. De afgelopen weken heb ik al vaker gelet op deze groep dieren in de polders en dat is erg leuk om te doen. Er zit nu best veel. Probleem blijft dat insecten zich een stuk minder makkelijk laten zien en fotograferen dan vogels. En dan het op naam brengen, een hele klus en het lukt lang niet altijd. Hier een deel van wat ik de afgelopen week heb aangetroffen.

Libelle-achtigen


Lantaarntje, Ischnura elegans.
Gewone Oeverlibel, Orthetrum cancellatum.

zondag 29 mei 2016

Goed nieuws

Vorige week zat ik met de hele familie in Luissel en kon ik dus niet tellen. Daar heb ik me bezig gehouden met insecten aan de rand en in een deel van de Kampina. Mooie beestjes gezien.

Ctenophora festiva, een mooie langpootmug. Luissel, 21 mei 2016.

zondag 15 mei 2016

Het 'verwateren' van de Hennepoelpolder

Ik maak me al een tijdje zorgen over de ontwikkeling van de Hennepoelpolder. Sinds de start van mijn tellingen in 2008 is veel riet en land verdwenen. Keek je ooit aan de noordoostkant via een brede sloot naar de zuidwestkant, nu is het een grote plas water. Maar hoeveel land is er nu precies verdwenen? Luchtopnames gevonden op het web laten het duidelijk zien. Tussen 27 april 2008 (Google Maps) en 2014 (Mapquest) is heel veel verdwenen:


zondag 8 mei 2016

Topdrukte deze week

De vakantie maakte het mogelijk om deze week vaker naar de polders te gaan en dat leverde veel op (zie eerdere berichten). Vanochtend was het ook weer raak. De gisteren gemelde Groenpootruiter zat er nog, een Koekoek liet zich horen, een Grote Bonte Specht haalde insecten uit de paaltjes bij de boompjes en 2 Bruine Kiekendieven bezochten het gebied.

Eindelijk weer eens een Groenpootruiter in de telling.

vrijdag 6 mei 2016

Kleine en Temmincks Strandloper

De hele ochtend bezig geweest om een veldwerkdag voor onze tweede klassers in elkaar te zetten (helaas nog niet helemaal af), toen ik besloot dat het toch echt tijd was om van het mooie weer te gaan genieten. Samen met mijn zwager naar de polders gefietst en gelijk met de neus in de boter gevallen.
Bij het eilandje in de Veerpolder scharrelde een heel kleine strandloper rond, al snel vergezeld van een tweede.

De eerste die ik zag: een Kleine Strandloper.

zondag 1 mei 2016

Waar zijn de Slobeenden gebleven?

Afgelopen week was natuurlijk bijzonder met de aanwezigheid van de Steltkluut en de Dwergmeeuw (zie eerder bericht) en de komst van Bosruiter en Kleine Plevier. Ook de Kleine Karekiet liet zich deze week voor het eerst horen.

Pimpelmees in het riet van de Hennepoelpolder.
Vanochtend was het echter weer 'back to basics' in de polders, met als opvallende afwezige de Slobeend. Zaten er vorige week nog 50 in de telling, vanochtend kon er niet 1 gevonden worden.

donderdag 28 april 2016

Steltkluut en Dwergmeeuw

Vanmiddag brak eventjes het zonnetje door, dus snel gaan kijken of de Dwergmeeuw die gisteren gemeld werd er nog zat. Bij binnenkomst eerst even langs het plekje van de Bosruiters en Oeverlopers gelopen.

De Oeverloper liet zich mooi zien.
De Oeverloper liet zich mooi zien en toen ik opkeek van de camera, zag ik ineens iets opvallends. Een slanke steltloper met een dunne snavel waadde iets verderop door het water. Kleuren kon ik niet echt onderscheiden vanwege het licht, maar de vorm zei alles: een Steltkluut!


De eerste Steltkluut voor de polders.

woensdag 27 april 2016

Kievitpullen en Blauwe Reigers

Kievit-pullen en Blauwe Reigers zijn een slechte combi. In het nieuwe deel van de Veerpolder zijn inmiddels minimaal 3 nesten van de Kievit uitgekomen. Oordelend naar het gedrag van andere Kieviten zitten er nog meer dan de 6 pullen die we vandaag konden vinden.


Twee van de Kievit-pullen in de Veerpolder.

zondag 24 april 2016

Soortenexplosie

Was vorige week al een aardige telling met 32 waargenomen soorten, vandaag schoot de teller door naar 40 aanwezige soorten. En dat is netjes volgens verwachting. April is de maand waarin het soortenaantal elk jaar boven de 40 komt. Het verloop over het jaar laat mooi zien dat de zomermaanden het soortenrijkst zijn en de wintermaanden het soortenarmst.

Aantal waargenomen soorten per telling over de periode okt 2008- apr 2016.
Niet elke maand heeft hetzelfde aantal tellingen, waardoor de grafiek ietwat
vertekend is. Maar het patroon is duidelijk.

zondag 17 april 2016

Een druk telweekend

Dit weekend was het heel druk met vogels tellen. Gisteren de maandelijkse watervogeltelling met Vogelwerkgroep Teylingen, vanochtend Meetnet Urbane Soorten (beide voor SOVON) en de wekelijkse telling in de polders. In totaal zo'n 8 uur vogeltelwerk.

De watervogeltelling op en rond de Kagerplassen, alweer de laatste van het seizoen, leverde weer een leuk aantal soorten op. Tot groot vermaak van de medetellers zag ik nu pas mijn eerste Boerenzwaluwen van het jaar. Erg leuk waren de Zomertaling en twee Regenwulpen die aan de rand van de Dieperpoel stonden. Één in een dode boom, één op een paaltje.

Regenwulp langs de Dieperpoel, zaterdag 16 april 2016.

zondag 10 april 2016

De Rietzanger is aangekomen

Deze week is de Rietzanger aangekomen in de polders. Er zaten er 2 te zingen in de Veerpolder.

Rietzanger in de Veerpolder.
In tegenstelling tot alle voorgaande jaren, zijn de eerste 2 territoria opgezet in de Veerpolder in plaats van in de Hennepoelpolder. Dit is denk ik het volgende teken...

zondag 3 april 2016

Ook hier een Blauwborst

Afgelopen week meerdere keren in de polders geweest, op zoek naar de eerste Rietzanger en de eerste Blauwborst. Die laatste wordt al een paar dagen gemeld in de omgeving, maar tot nog toe bleef hij weg uit de polders. Tot vanochtend.
In het riet aan de zuidkant van de Hennepoelpolder klonk het gezang van de Blauwborst. Een tijd gekeken en met het geluid meegelopen in de hoop een glimp op te vangen. Na een minuut of 20 de hoop opgegeven en doorgegaan met de telronde. Die leverde verder weinig bijzonders op.

De Grutto's lijken vooral in de middag in grote getale aanwezig te zijn in de Veerpolder. Afgelopen dagen liepen de aantallen uiteen van 200 tot 550. 's Ochtends bij zonsopkomst (vanochtend was dat om 07:10) zijn er daar maar zo'n 50-75 van over.
Een groot deel van de aanwezige Grutto's zijn van de ondersoort Limosa limosa islandica, de IJslandse Grutto. Die ziet er op een aantal punten anders uit dan de 'gewone' Grutto, Limosa limosa limosa. Omdat ik het altijd lastig vindt om in een dichte groep deze twee varianten met zekerheid uit elkaar te houden, tel ik ze nooit apart. Afgelopen woensdag beide ondersoorten goed kunnen fotograferen  en dan zijn de verschillen ineens wel heel duidelijk. Maar ja, zo goed zie je dat in het veld meestal niet.

'Gewone' Grutto links en IJslandse Grutto rechts.
De IJslandse Grutto is iets kleiner, heeft kortere snavel en poten, heeft verder doorlopend roodbruin en een duidelijkere bandering op de buik. Daarnaast is de roodbruine kleur van de kop intenser en is het grijze paneel op de vleugel duidelijker dan bij de 'gewone' Grutto (doordat de rug egaler gevlekt is).

maandag 28 maart 2016

Een witte Pasen

Gisterenochtend regende het en lag het bed wel heel lekker. Vandaag waaide het hard, maar toch maar gaan tellen. Het aantal (gedeeltelijk) witte vogels was groot vanochtend.
Bij binnenkomst eindelijk mijn eerste Lepelaars kunnen scoren. Er zaten er kort 2 in de Veerpolder. De Kluten die al een week in de Veerpolder zitten, hadden zich verborgen achter het randje van het eilandje. Sinds vorige week is hun aantal van 1 via 3 opgelopen naar 7 (gisteren). En nu zaten er 8. De telelens stil houden was er niet bij vanochtend, dus hierbij een foto van eerder deze week.

Twee Kluten eerder deze week.

zondag 20 maart 2016

Eerste Grauwe Gans pullen

Vanochtend was een rustige telling in af en toe lichte miezer. Het gebruikelijke spul was er. Leuk waren de 5 Kramsvogels die uit de boompjes in de Veerpolder wegvlogen.
Vanmiddag nog even langs gegaan. Gisteren was er een Kluut gespot, dus wie weet. Geen Kluut, maar wel de eerste pullen van de Grauwe Gans.

De eerste 4 pullen van de Grauwe Gans in 2016.

donderdag 17 maart 2016

363 Grutto's vandaag

Met het heerlijke weer een paar uurtjes naar de polders geweest. Er zaten weer veel Grutto's. 10 foto's genomen van de groep en thuis geteld. Ik kwam op de foto's op 323 exemplaren. Samen met de 40 die elders rondscharrelden, zaten er 363. Voor de gein eens geprobeerd een filmpje te maken van de aan elkaar geplakte foto's. Niet super, maar het geeft een leuk beeld van de groep. Het filmpje blijkt niet te werken op een ipad, sorry.


zondag 13 maart 2016

Meldingen en Grutto's nemen toe

In april 2014 schreef ik dat het aantal vogelaars in de polders aan het toenemen was. Nu de Grutto's terug zijn en een aantal zomergasten op het punt staan van aankomen (en het weer steeds aangenamer wordt), zie ik ook nu meer vogelaars komen in het gebied. Een teken dat het nog steeds een aantrekkelijk gebied is.
Vandaag eens gekeken naar de meldingen op waarneming.nl en dat geeft een leuk beeld van de aanwezigheid van vogelaars in het gebied.

Aantal meldingen op waarneming.nl, 2015-13 maart 2016.

zondag 6 maart 2016

Eerste maart-telling = eerste Tureluurs

Vorige week schrok ik een beetje toen ik niet één Grutto kon tellen. Het had weliswaar gevroren, maar ik had nog nooit meegemaakt dat de Grutto's er niet waren na de eerste waarnemingen. En de hele week ervoor werden er tientallen gemeld.
Gelukkig zaten ze er vanochtend weer. Met 146 exemplaren gaat het weer de goede kant op...

146 Grutto's in de Veerpolder, 6 maart 2016.

maandag 22 februari 2016

Ze zijn er, de eerste Grutto's

Na een heerlijk weekendje Antwerpen vandaag in de middag de telling gedaan. Tijdens het rondje Veerpolder kwamen ze dan eindelijk even langs: 3 Grutto's. Eindelijk, want ik had ze na de waarneming boven het Joppe op 13 februari eigenlijk al eerder verwacht. Maar goed, 22 februari is geen gekke datum voor de eerste exemplaren. Het past netjes in het rijtje van de afgelopen jaren.
Ik ben niet zo van de ondersoorten, maar volgens mij waren het 2 IJslandse en 1 gewone Grutto. De twee rodere met een grijs vlak op de vleugels en een geschubdere rug zijn dan de IJslandse Grutto's. Na een half uurtje waren ze weer verdwenen.



De eerste 3 Grutto's van het jaar.

zondag 14 februari 2016

Op zoek naar de eerste Grutto

Normaliter ga ik niet tellen als het zo miezert als vanochtend. De regendruppels op bril en kijker maken tellen dan te lastig. Maar omdat we gisteren tijdens de watervogeltelling 21 overvliegende Grutto's hadden boven het Joppe, ben ik wel gaan kijken of de eerste Grutto's ook in de polders geland waren. Helaas, ze waren er nog niet.

Vlakbij de polders Fred Klootwijk tegengekomen. We hadden elkaar al lang niet gesproken, dus hebben we samen de polders doorzocht en bijgepraat. Dat leverde onder andere de eerste Scholeksters van het jaar op.

Één van de twee eerste Scholeksters van het jaar, Hennepoelpolder.
De aankomst van de eerste Scholeksters loopt de laatste jaren redelijk gelijk op met die van de Grutto. Het zal dus niet lang duren voordat deze laatste ook opduikt. De vroegste waarneming dateert van 2011: 13 februari. Vorig jaar was het 15 februari. Komende week gaat het hoop ik gebeuren.

Naast de Scholeksters nog 2 soorten gevonden die ik dit jaar nog niet in de polders gezien had. In de Hennepoelpolder zwom een Grote Mantelmeeuw. Zo naast de ganzen kon je mooi het enorme formaat van deze vogel zien. En in de Veerpolder vlogen wat Koperwieken. De miezer zorgde er voor dat we lang moesten kijken voordat we zeker waren dat het geen Zanglijsters waren.

Fred, bedankt voor het gezelschap. Was gezellig.

zondag 31 januari 2016

Meerkoet uit de top 5

Afgelopen oktober, na 7 jaar tellen in de Veerpolder, schreef ik dat het ernaar uitzag dat de Meerkoet in 2015 uit de top-5 van soorten met het hoogste gemiddelde aantal per telling zou zakken.
Nu 2015 afgelopen is en de gegevens geanalyseerd kunnen worden, blijkt dat vermoeden juist te zijn.

Top-5 van soorten met het hoogste gemiddelde aantal per telling
(excl. 0-tellingen) in de Veerpolder 2009-2015.
Sinds 2012 is het in deze lijst stuivertje wisselen tussen de Grutto en de Wintertaling. De eerste moet het hebben van enkele superhoge tellingen, de tweede wordt, in lagere aantallen, tijdens veel meer tellingen gezien.

De Meerkoet in betere tijden.

zaterdag 23 januari 2016

Opvallende soort: Kleine Barmsijs

Op de terugweg van de polders (zie vorige bericht) rijd ik regelmatig even achterlangs de nieuwbouwwijk, aan de kant van het spoor. Gewoon om te kijken wat daar rondvliegt. Meestal is dat niet zo veel, maar vandaag trof ik twee Kleine Barmsijzen. Niet echt een zeldzame soort voor Nederland, maar hier in de buurt wordt hij niet zo vaak gemeld. Op waarneming.nl kan ik maar een handjevol meldingen vinden. Dus voor hier is het een erg leuke waarneming.



Twee Kleine Barmsijzen in berken tussen de wijk Poelgeest en het spoor.