zondag 9 oktober 2016

Lepelaar in de mist

Vanochtend lag er nog even een laagje mist over de polders. In de Veerpolder stond een eenzame juveniele Lepelaar de eer hoog te houden. Mijn recorddatum van 5 oktober is eraan en het record van vorig jaar (er is er toen nog één gemeld op 9 oktober) is geëvenaard.

Juveniele Lepelaar in de mist vanochtend.



Na het optrekken van de mist.
Het is altijd grappig om te zien wat de richting van fotograferen doet met de kleuren. Deze drie foto's zijn genomen aan de noordkant van de Veerpolder, resp. in noordoostelijke, oostelijke en zuidoostelijke richting.


Drie keer de noordkant van de Veerpolder, met verschillende lichtinval.
Nu de nachten weer kouder worden en de herfst lijkt te zijn begonnen, verandert ook de soortensamenstelling in de polders. De Wintertalingen en Slobeenden komen samen in de Veerpolder en de Krakeenden bevolken weer de Hennepoelpolder. In de struiken en het riet zijn de Winterkoningen en de Roodborsten weer volop aanwezig.

Krakeend man in de Hennepoelpolder gisteren.
In de Hennepoelpolder zat een Waterral in de rand van de lisdoddes op te warmen. De Waterrallen laten zich weer zien en horen. Vanochtend kon ik er minimaal 5 tellen, maar er werd zoveel geroepen dat het lastig was het exacte aantal vast te stellen. Opvallend blijft de toename van deze soort in de Veerpolder. Zag je ze vroeger eigenlijk alleen in de Hennepoelpolder, tegenwoordig zitten er altijd wel een aantal in de Veerpolder. Ook de Watersnippen doen het momenteel goed.

Waterral in het zonnetje.
Drie Watersnippen in de Hennepoelpolder.
Net als elk jaar rond deze tijd neemt het aantal Rietgorzen langzaam weer toe, Ze zijn moeilijk te zien, omdat ze direct laag het riet in duiken. Maar af en toe kruipt er nog één naar boven.

Rietgors.
En als laatste, bij het verlaten van de polders, dook er nog een groepje Staartmezen op. Met zijn 9-en vlogen ze van boom naar boom, wat het fotograferen wel erg lastig maakte. Uiteindelijk bleef er één wat langer stil zitten, zij het inmiddels wat verder weg. Een nieuwe soort voor 2016.

Staartmees in een wilg in de Veerpolder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.