zondag 3 april 2016

Ook hier een Blauwborst

Afgelopen week meerdere keren in de polders geweest, op zoek naar de eerste Rietzanger en de eerste Blauwborst. Die laatste wordt al een paar dagen gemeld in de omgeving, maar tot nog toe bleef hij weg uit de polders. Tot vanochtend.
In het riet aan de zuidkant van de Hennepoelpolder klonk het gezang van de Blauwborst. Een tijd gekeken en met het geluid meegelopen in de hoop een glimp op te vangen. Na een minuut of 20 de hoop opgegeven en doorgegaan met de telronde. Die leverde verder weinig bijzonders op.

De Grutto's lijken vooral in de middag in grote getale aanwezig te zijn in de Veerpolder. Afgelopen dagen liepen de aantallen uiteen van 200 tot 550. 's Ochtends bij zonsopkomst (vanochtend was dat om 07:10) zijn er daar maar zo'n 50-75 van over.
Een groot deel van de aanwezige Grutto's zijn van de ondersoort Limosa limosa islandica, de IJslandse Grutto. Die ziet er op een aantal punten anders uit dan de 'gewone' Grutto, Limosa limosa limosa. Omdat ik het altijd lastig vindt om in een dichte groep deze twee varianten met zekerheid uit elkaar te houden, tel ik ze nooit apart. Afgelopen woensdag beide ondersoorten goed kunnen fotograferen  en dan zijn de verschillen ineens wel heel duidelijk. Maar ja, zo goed zie je dat in het veld meestal niet.

'Gewone' Grutto links en IJslandse Grutto rechts.
De IJslandse Grutto is iets kleiner, heeft kortere snavel en poten, heeft verder doorlopend roodbruin en een duidelijkere bandering op de buik. Daarnaast is de roodbruine kleur van de kop intenser en is het grijze paneel op de vleugel duidelijker dan bij de 'gewone' Grutto (doordat de rug egaler gevlekt is).

1 opmerking:

  1. Leuk dat je de twee grutto ondersoorten hier naast elkaar zet, verschillen zijn zo goed te zien. En top dat de blauwborst weer is gemeld, hopelijk gaat ie zich dit jaar weer laten zien.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.