Ik maak me al een tijdje zorgen over de ontwikkeling van de Hennepoelpolder. Sinds de start van mijn tellingen in 2008 is veel riet en land verdwenen. Keek je ooit aan de noordoostkant via een brede sloot naar de zuidwestkant, nu is het een grote plas water. Maar hoeveel land is er nu precies verdwenen? Luchtopnames gevonden op het web laten het duidelijk zien. Tussen 27 april 2008 (Google Maps) en 2014 (Mapquest) is heel veel verdwenen:
En wat is het effect hiervan dan op de vogels? Wat ik in ieder geval kan zeggen is dat in dezelfde periode de ganzen net zo hard zijn toegenomen als het land is afgenomen. En die ganzen hebben een versterkend effect gehad op het verdwijnen van het riet. Overal vind je tegenwoordig ganzennesten en zwemmen/lopen de ganzen de rietkragen kapot.
Toename van Grauwe en Canadese Gans in de Hennepoelpolder. |
Toename Kokmeeuw in de Hennepoelpolder. |
En dan de vogels die nadeel ondervinden van het afnemende rietareaal. Dat zijn in eerste instantie natuurlijk de rietvogels. Het duidelijkst is het effect op de Blauwborst.
Afname Blauwborst in de Hennepoelpolder. |
Andere vogels die nadeel ondervinden zijn de rallen. Op het eerste gezicht is het daarom vreemd dat het aantal tellingen met Waterrallen sterk is toegenomen sinds 2014. Het gaat hierbij echter om een aanzienlijk aantal zichtwaarnemingen. Doordat de rietkragen minder dicht zijn geworden, zijn dit soort waarnemingen een stuk gemakkelijker geworden. Ik vermoed dan ook dat niet zozeer het aantal Waterrallen is toegenomen, maar het aantal plaatsen waar je ze kunt zien.
Tot nog toe blijkt het effect op de Rietzanger en de Kleine Karekiet nog niet duidelijk uit de cijfers. Beide vogels schommelen, maar nemen nog niet sterk in aantal of telmomenten af.
Ontwikkelingen Rietzanger en Kleine Karekiet in de Hennepoelpolder. |
Als vogelaar vind ik het heel jammer dat de Hennepoelpolder langzaam dreigt te veranderen in een grote waterplas. Hopelijk is het tij nog te keren en kan dit mooie gebied een plek blijven waar rietvogels en rallen terecht kunnen. Een unieke polder op een unieke plek.
Wat een interessant stuk om te lezen. En de foto's en statistieken laten duidelijk zien wat er de laatste jaren is gebeurd in de Hennepoelpolder, jammer.....
BeantwoordenVerwijderenIk was dit weekend in De Groene Jonker, daar lijkt hetzelfde te gebeuren, hoge waterstand en vooral veel ganzen en weinig andere vogels. Kan Het Zuid Hollands landschap hier nog iets aan doen? Wie beheert de waterstand in deze polder?
groetjes Ghita