zondag 8 maart 2020

Veranderingen

Zaterdag was het mooi weer en de voorspellingen voor de zondagochtend waren niet zo goed. Dus, de telling voor een keer verplaatst naar de zaterdag. Ik heb al teveel tellingen moeten laten gaan vanwege het weer.

Erg veel Nijlganzen in de Veerpolder deze telling.

Denk je na ruim 10 jaar tellen wel een beetje te weten hoe het in elkaar zit, doen de vogels toch weer iets anders dan normaal:

De Grutto's lijken hun aanwezigheidspatroon in de Veerpolder te hebben veranderd. Ze overnachtten altijd in de Veerpolder en brachten de dag ergens anders door. Ik moest altijd vroeg aanwezig zijn om te tellen. Tijdens de telling vertrok dan een groot deel, zo niet alles. Sinds vorig jaar lijkt daar verandering in op te treden. Toen is het me niet direct opgevallen, maar nu wel: de Grutto's vertrekken niet tijdens de tellingen, maar komen juist aan. De telling begon vanochtend met nul Grutto's aan de grond en eindigde met 198 exemplaren.

Grutto's.
De afgelopen week telde ik de hoogste aantallen dan ook rond het middaguur en niet zoals voorheen bij zonsopkomst. Het maximale aantal getelde exemplaren staat sinds dinsdag trouwens op 516.

Deze week zag ook de binnenkomst van de Kleine Mantelmeeuw. In de wintermaanden verdwijnt deze meeuw uit de polders. De eerste die terugkomen, doen dat de meeste jaren rond half maart. Dit jaar iets eerder dus.

Kleine Mantelmeeuw, afgelopen dinsdag.
Andere duidelijke veranderingen die aan de gang zijn in de polders, zijn de zoektocht van de Kokmeeuwen naar een nestplek en de toename van Waterhoenen. Het aantal Kokmeeuwen in de Hennepoelpolder loopt gestaag op en in plaats van in de lucht, zie je ze nu op het land en in het water.

Maandenlang zie je nauwelijks Waterhoenen in de polders. Dat is nu aan het veranderen. Deze telling leverde er 10 op.

De Waterhoenen laten zich weer volop zien.
De Grote Zilverreiger blijkt maar heel tijdelijk een paar dagen weg te zijn geweest. Hij zit er, tegen mijn voorspelling in, nog steeds. En hij trekt zich steeds minder aan van het aanwezige publiek. Hij laat zich nu bijzonder dicht benaderen.

De Grote Zilverreiger die al maanden in de Veerpolder zit.
Inmiddels kan ik elk jaar wel een Rouwkwikstaart bijschrijven op de tellijst. Deze week was het weer zover. Op het weilandje in de Hennepoelpolder liep er één. Dat was soort nummer 50 voor dit jaar.

Rouwkwikstaart in de Hennepoelpolder.
Al enige jaren wordt de Hennepoelpolder bezocht door een geringde Grauwe Gans: FJU. Dat is een mannetje van 10 jaar, in 2010 geringd in Zoetermeer. Sinds 2013 wordt hij gemeld in de polders. Vandaag verdedigde hij fel een mogelijke nestplek.

FJU is wat fel zijn nestplek aan het verdedigen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.