zondag 15 maart 2020

De Zomertaling is terug

Helaas scheen het zonnetje niet vanochtend. De dichte bewolking maakte het allemaal een beetje somber in de polders. Gelukkig is daar dan de Grote Zilverreiger, die er recht van voren heel anders uitziet. Wel grappig en zeker minder statig.
Als je hem zo van voren ziet, ziet het er toch wat vreemd uit.

Gisteren is de eerste Zomertaling gemeld en vanochtend zat hij nog in de Veerpolder. Een mannetje, dat net zo schrikkerig was als de Wintertalingen. Samen schoten ze een stuk naar achter op het water, op veilige afstand van het pad.

Man Zomertaling, de eerste van 2020.
Het is vroeg voor de Zomertaling. Meestal wordt de eerste ruim in de tweede helft van maart of zelfs pas in de eerste week van april gemeld.

De Kokmeeuwen zijn druk bezig met het zoeken en bemachtigen van nestplaatsen. Ook de Zilver- en Kleine Mantelmeeuwen hebben het voorjaar in de kop. Op het weilandje in de Hennepoelpolder was twee paartjes (van beide soorten één) bezig met een soort stand off/stare down. Er werd niet naar elkaar gepikt of geroepen, ook niet echt gedreigd. De Kleine Mantels draaiden een nestkuiltje, de Zilvers pikten takjes nestmateriaal. Daarbij hielden ze elkaar goed in de gaten en er leek een afgesproken grens te lopen tussen beide stelletjes. Ik heb een tijdje staan kijken en het was heel grappig om te zien.


Paartje Kleine Mantelmeeuwen in een stand off met een paartje Zilvermeeuwen.

Doordat de boompjes deels weggehaald zijn bij stroken land in de Hennepoelpolder, zijn er nu ook Kieviten geïnteresseerd in het vrijgekomen grondoppervlak. Wellicht dat hier dit jaar weer paartje tot broeden komt.

Deze Kievit was op zoek naar een nestplek.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.