zondag 22 maart 2020

Een nieuwe lente...

Officieel lente, dus tijd voor wat nieuwe geluiden in de polders. Helaas waren de Kluten die afgelopen week binnen zijn gekomen niet aanwezig. Hun geluid werd vervangen door laag overvliegende Zwartkopmeeuwen, een nieuwe soort voor dit jaar.

Zwartkopmeeuw boven de Veerpolder.

Minimaal 2 exemplaren vlogen heen en weer in de polders. Regelmatig hoor ik dat mensen het lastig vinden om deze soort te herkennen, zeker als ze pas net begonnen zijn met vogels kijken. Ze vinden het dan net een Kokmeeuw. Ik pik hem meestal op geluid op, omdat ik gewoon wat minder intensief naar groepen meeuwen kijk. Maar op zicht is het ook goed te doen als je weet waar je op moet letten.


Zwartkopmeeuw.
Hieronder een Zwartkopmeeuw vergeleken met een Kokmeeuw. Let op de kleur van de kop: zwart of bruin?; verdeling zwart op de bovenvleugel; de vorm van de snavel: dik of dun?; de kleur van de ondervleugel: wit of met donkergrijs vlak? Als je goed kijkt zijn het echt heel verschillende meeuwen.


Boven de Zwartkopmeeuw, onder de Kokmeeuw.
De Kokmeeuwen zijn weer begonnen aan het opbouwen van de broedkolonie en bezetten zoveel mogelijk plekjes in de Hennepoelpolder. Overal zie je paartjes zitten.

Paartje Kokmeeuwen op een potentiële nestplek.
Verder nieuw voor de tellingen dit jaar (niet noodzakelijkerwijs voor de polders): 2 Dodaars in de Hennepoelpolder, 2 Tureluurs, 7 pullen van de Grauwe Gans, 1 Fazant, 1 Tjiftjaf en een Groenling in de Veerpolder.

De eerste Dodaars vanochtend in de Hennepoelpolder.
De tweede Dodaars vanochtend in de Hennepoelpolder.
De eerste pullen van de Grauwe Gans.
De eerste Tjiftjaf in de tellingen dit jaar.
Tussen de foto's van de Grutto's kwam ik de volgende tegen. Een mooie plaatje om het verschil tussen de IJslandse (Limosa limosa islandica) en de gewone ondersoort (Limosa limosa limosa) te laten zien. De eerste oogt gedrongener en heeft duidelijk een kortere snavel en kortere poten. Daarnaast is het kleurverschil te zien, al moet ik zeggen dat dat niet altijd even duidelijk is. Fijn dat ze even in dezelfde stand langs wilden vliegen als onderdeel van een 38-tallige groep.

De IJslandse (links) en de gewone Grutto (rechts) naast elkaar.
Best leuk als op elkaar lijkende vogels naast elkaar aanwezig zijn. Je ziet dan ook dat de groep van 38 voornamelijk uit IJslandse Grutto's bestaat.

Voornamelijk IJslandse Grutto's vanochtend.
In een kantje van de Veerpolder, zaten de Zomertaling, Wintertaling en Slobeend netjes op een rij. De eerste was alleen, de andere met een paartje.

V.l.n.r.: man Zomertaling, man en vrouw Wintertaling, vrouw en man
Slobeend.
Op dezelfde plek werd hard gevochten door twee Grauwe Ganzen. Waar het allemaal over ging was niet duidelijk, maar één had de ander stevig vast bij de borst. Zo stevig zelfs dat hij, toen de ander het water in ging, volledig kopje onder ging.


Vechtende Grauwe Ganzen.

2 opmerkingen:

  1. Prachtige beelden uit de polder. Het is er nog steeds niet van gekomen om te gaan en nu heb ik verplicht thuisblijfarrest (verkouden)....hopelijk later deze week, want ik zie dat er weer veel te beleven is in de polder.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtige foto waarin het verschil IJslandse en gewone Grutto mooi tot uiting komt!

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.