zondag 1 maart 2020

Grutto-aantallen variëren sterk

Eindelijk weer eens een droge zondagochtend, zodat ik vandaag wel kon gaan tellen. In februari was dat helaas maar twee keer mogelijk vanwege storm en regen.

Gisterochtend even langs geweest om te kijken hoe het met de Grutto's ging. Dat viel niet tegen. Om 11:30 stonden er 377 (geteld van foto's) in de Veerpolder.

De groep Grutto's van zaterdag, 377 exemplaren.

Vanochtend dus op pad gegaan in de hoop er weer minimaal zoveel te treffen. Het waren er een stuk minder. De fototelling leverde 131 exemplaren op, voornamelijk IJslandse Grutto's. Deze ondersoort valt op door de veel roodbruinere kleur. Om 8:40, aan het eind van de telling waren ze allemaal weer verdwenen.

Een deel van de 131 Grutto's vanochtend.
De komende weken moeten de topweken worden voor de Grutto in de polders. 's Ochtends vroeg is een goede tijd, net als het eind van de middag/begin van de avond. Het lijkt erop dat ze in de tussentijd doortrekken of elders foerageren. Eens kijken of we de aantallen van vorig jaar weer halen. Toen zaten er op de top ruim 1000.

De Grote Zilverreiger blijkt nog niet definitief vertrokken. Vandaag zaten er dus 2 witte soorten: één Grote Zilverreiger en 7 Lepelaars.

Vijf van de zeven aanwezige Lepelaars.
De Grote Zilverreiger bezoekt het gebied ook nog steeds.
Tussen de Grutto's landden 2 Grote Mantelmeeuwen, een vaste soort deze tijd van het jaar. Ik blijf het een mooie meeuw vinden, met dat contrast tussen de donkere vleugels en het smetteloze wit.

Grote Mantelmeeuw bij de (IJslandse) Grutto's.
In het slootje langs het spoor speelde een Meerkoet verstoppertje onder drijvende plantenresten. Even dacht ik dat hij vast zat, omdat hij absoluut niet bewoog. Hij worstelde zich uiteindelijk los en vloog weg.

Meerkoet verstopt onder plantenresten.
De ganzen nemen weer toe in de polders. Minimaal 341 Grauwe en 104 Grote Canadese Ganzen bevonden zich in beide polders samen. Daartussen zat een apart stelletje, dat al een paar jaar in de polders rondloopt en vorig jaar een succesvol nest hebben grootgebracht: een Grote Canadees en een Grauwe.

Een apart stel dat al een paar jaar samen is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.