zondag 5 mei 2019

Hoogwater, Grasmussen en pullen

Eigenlijk moet ik in deze periode natuurlijk niet op vakantie gaan. Afgelopen weken komen er steeds soorten langs als ik ver weg ben. Deze week waren dat de Krooneend en de Steltkluut. Die heb ik dus gemist. Gelukkig leverde de vakantie in Bad Schandau (Duitsland) ook het nodige op, waaronder een Zeearend. En dat lukt dan in de polders weer niet.

Zeearend in de buurt van Prossen, Duitsland.

Terug in de polders was er gelukkig genoeg te beleven. Het water staat momenteel vrij hoog, dus van de steltlopers moeten we het nu niet hebben. Wel is het aantal zangers nu aan het toenemen. Naast de Fitis, Tjiftjaf, Rietzangers, Kleine Karekieten en Rietgorzen zijn ook de Grasmussen weer aanwezig.

Grasmus in de Veerpolder.
Het is niet echt een vogel van de polders en hij houdt zich dan ook voornamelijk op in de braamstruwelen net buiten het gebied. Vandaag zaten er 2 langs het spoor, af en toe een uitstapje makend naar het bosje in de Veerpolder.

Inmiddels beginnen er steeds meer pullen te komen. Zijn de pullen van de Grauwe en Grote Canadese Gans en de Wilde Eenden al een tijdje aanwezig, vandaag kwamen daar de pullen van de Bergeend en de Tafeleend bij. De eerste soort zorgt altijd samen voor de jongen, bij de tweede soort is dat alleen het vrouwtje.

Bergeend-pullen in de Veerpolder.
Tafeleend-pullen in de Hennepoelpolder.
De Bergeend is met erg veel exemplaren aanwezig. Vanochtend telde ik er 21 in de Veerpolder en er zaten er nog eens 13 op het veld aan de noordkant, net buiten het telgebied. Zoveel heb ik er nog nooit geteld.

Lepelaar op het weilandje bij de boerderij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.