Gistermiddag kreeg ik een appje van een medevogelaar dat er een vrouw Topper in de Veerpolder zat. Het was al bijna donker, dus langs gaan had niet veel zin meer. Gelukkig blijven eenden meestal we zitten 's nachts, dus vanochtend kon ik haar makkelijk terug vinden.
Tussen de Kuifeenden, een vrouw Topper. |
Hoewel ze lang met de kop in de veren zat, tussen een aantal gelijkende vrouwen Kuifeend, vielen een paar dingen gelijk op. Op de grotere, rondere kop ontbrak de kuif, de kleur van de borst stak scherp al tegen de kleur van de flank en achter de weggestopte snavel was duidelijk een witte vlek te zien.
Toen de kop eindelijk uit de veren kwam, was het helemaal duidelijk. Zo'n enorme lap wit achter de snavel zie je niet bij Kuifeenden.
Zo is de lap wit achter de snavel goed zichtbaar, net als de scheiding tussen borst en flank. |
Even de vleugel strekken... |
Het is de eerste keer dat deze soort in de polders gemeld wordt. Normaal gesproken is het een soort van de kust en grote binnenwateren. De polders vallen daar niet echt onder, dus niet vreemd dat dit de eerste is.
Tussen de Kuifeenden en de Topper zwommen ook een paar Tafeleenden, 2 vrouw en 1 man.
V.l.n.r. man Kuifeend, 2 vrouw Tafeleend, vrouw Topper, man Tafeleend. |
Langsvliegende Grauwe Ganzen. |
Een van de aanwezige Roodborsten. |
Nog een nieuwe soort, maar dan voor dit najaar, was de Grote Mantelmeeuw. De laatste melding stamde alweer van mei dit jaar. De komende tijd zullen ze weer vaker te zien zijn in de polders.
De eerste Grote Mantelmeeuw van dit najaar. |
En dan zaten er ook nog 2 Goudhaantjes in de bomen aan de kant van het spoor. Helaas waren ze veel te beweeglijk om te fotograferen, zeker met het beperkte licht. Voor de Veerpolder ook een nieuwe soort voor de tellingen. In de Hennepoelpolder heb ik er in 2015 één gezien.
De Sperwer vliegt en jaagt nog steeds in het gebied. Vandaag zowel in de Veer- als in de Hennepoelpolder een exemplaar gezien. Of het dezelfde vogel betrof durf ik niet te zeggen. In de Hennepoelpolder ging ze even zitten in een boom om snel weer te vertrekken.
Sperwer vertrekt uit een boom. |
Tegenwoordig rusten/slapen ook een aantal Aalscholvers in de bomen in de polders. Blijft toch een grappig gezicht om zo'n grote vogel te zien balanceren op een dun takje.
Vleugels drogen in de wilg. |
Wat een mooie waarneming, mooi eendje. Leuk die aalscholver met gespreide vleugels in de boom
BeantwoordenVerwijderengroetjes Ghita