zondag 6 december 2020

Het eerste laagje ijs

Het is koud geweest afgelopen nacht. Vrijwel al het water was bedekt met een dun laagje ijs. De eenden waren dus voor het grootste deel verdwenen. Alleen een grote groep Wintertalingen had een plekje gevonden in een open plek. Waarom weet ik niet, maar ze vlogen regelmatig een rondje.

De Wintertalingen waren vliegerig vanochtend...

...om vervolgens weer rustig te dobberen in het wak.

Ook de Blauwe Reigers konden nog een open plekje vinden om te vissen. De Aalscholvers hebben meer ruimte nodig en waren redelijk hulpeloos op het ijs.

De Blauwe Reigers hebben niet zoveel open water nodig.

De Aalscholvers vonden het minder plezant op het ijs.

In de bomen was meer te beleven dan op het ijs. Ik had haar niet zien zitten, maar toen een Zanglijster langs vloog, besloot een vrouw Sperwer er achteraan te gaan. Verbazingwekkend hoe snel ze op snelheid lag en al zigzaggend positie zocht. De Zanglijster dook omlaag, vlak over het riet heen, de Sperwer volgde. Toen ze seconden na de start van de jacht de Leede overvlogen, was het al voorbij. De Zanglijster had gewonnen en was uit de klauwen van de Sperwer gebleven.

Een van de aanwezige Zanglijsters.

Naast de Zanglijsters worden al weer een tijdje Koperwieken gemeld in de polders. Vanochtend zaten er een aantal in de telling. In het bosje langs het spoor kon ik er 4 vinden.

Koperwiek in de Veerpolder.
De Watersnippen nemen nu af in aantal, al zijn ze nog steeds wel te vinden in de waterkant. Op het vaste plekje aan de zuidoostpunt van de Hennepoelpolder zaten er twee. In een klein wak in de Hennepoelpolder zat nog een Fuut. Af en toe dook hij onder op zoek naar voedsel, zonder succes.

Twee Watersnippen.

Fuut, helemaal alleen op het water van de Hennepoelpolder,


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.