Geen laatste telling van het jaar vandaag. De wind en de regen maakten het te lastig. Dat betekent dat 20 december de laatste telling was en dat de balans over 2020 kan worden opgemaakt.
2020 leverde voor de tellingen 4 nieuwe soorten op: de Topper, de Zwartkopmeeuw, de Rosse Fluiteend en de Mexicaanse Steltkluut. De eerste twee soorten zijn wild in Nederland, de laatste twee ontsnapt uit gevangenschap. Alleen de Topper was echt nieuw voor de polders. De Zwartkopmeeuw wordt al jaren gezien, maar zat niet eerder in de tellingen.
Zwartkopmeeuw op 22 maart 2020. |
Ontwikkeling aantal soorten en gemiddelde aantallen in de periode 2009-2020, Hennepoelpolder. |
Ontwikkeling aantal soorten en gemiddelde aantallen in de periode 2009-2020, Veerpolder. |
Topper vrouwtje, 13 december, nieuwe soort voor de polders. |
Als we kijken naar de tellingen in de verschillende maanden, valt op dat maart-mei erg veel verschillende soorten opleverden in de Veerpolder, meer dan in de voorgaande jaren. Zou dat een lockdown dingetje zijn? Zou de rust er voor gezorgd hebben dat sommige soorten eerder in het gebied kwamen of later vertrokken dan normaal? Of is het een effect van de klimaatverandering en een vervroeging van de terugkomst van de zomergasten?
Waargenomen aantal soorten per maand 2020, Hennepoelpolder. |
Waargenomen aantal soorten per maand 2020, Veerpolder. |
Dat februari opvallend weinig soorten opleverde, komt doordat die maand maar 2 tellingen hebben plaatsgevonden. Een normale maand heeft 3-5 tellingen. De spreiding is waarschijnlijk voor een groot deel daar aan toe te schrijven.
Mexicaanse Steltkluut, een exoot die dit jaar langs kwam. |
In de 42 tellingen van dit jaar zaten 27.446 vogels, verdeeld over de Veerpolder (15.892) en de Hennepoelpolder (11.554). De verdeling over de maanden zag er zo uit:
Gemiddeld aantal vogels per telling per maand 2020, Hennepoelpolder. |
|
Ook dit jaar waren maart en augustus de drukste maanden. In maart waren het de Grutto's die voor drukte zorgden, met een maximum van 576 exemplaren in één telling. In augustus waren het de ganzen, Grauwe Gans (max. 614), Grote Canadese Gans (max. 132) en Brandgans (max. 368).
Ook dit jaar werden de nodige Grauwe Gans-pullen grootgebracht in de polders. |
Naast de Grauwe Gans hebben ook de volgende soorten met zekerheid in de polder gebroed: Wilde Eend, Krakeend, Tafeleend, Kuifeend, Bergeend, Grote Canadese Gans, Kievit, Scholekster, Kokmeeuw, Meerkoet, Waterhoen, Kleine Karekiet, Bosrietzanger, Rietzanger, Rietgors, Blauwborst en Grasmus.
In de Hennepoelpolder zit sinds 2014 een broedkolonie Kokmeeuwen. |
De Krakeenden in de polders hebben vaak grote nesten. |
Over de stijgers en dalers van 2020 kan ik op dit moment nog niet veel zeggen. Daarvoor moeten de gegevens wat verder bewerkt worden. Ook de fenologie zal ik binnenkort uitwerken.
Iedereen alvast een goed vogeljaar gewenst in 2021!
Bedankt voor de blogs. Ik woon sinds begin dit jaar in Poelgeest en kom ook graag in de polders om vogels te kijken. Deze blogs zorgen voor interessante extra informatie om de vogelervaring nog leuker te maken.
BeantwoordenVerwijderenWeer leuk om te lezen. Het blijft toch een prachtig stukje natuur in de randstad
BeantwoordenVerwijderengroetjes Ghita