zondag 9 juni 2019

Dwergmeeuw komt langs

Dat was een verrassing vanochtend in de Hennepoelpolder. Boven de plas vloog een Dwergmeeuw. Die had ik niet meer verwacht dit jaar, want hij was al langs geweest in april. Toen heb ik hem gemist en normaliter worden er alleen af en toe Dwergmeeuwen gezien tussen eind maart en begin mei.

Dwergmeeuw in de Hennepoelpolder.

Het is mooi om te zien hoe dit meeuwtje zich heel anders gedraagt dan een Kokmeeuw. De vlucht tijdens het foerageren lijkt meer op die van een stern. Verder valt hij direct op door het kleine formaat.

Op het weilandje bij de boerderij liepen 2 Kleine Plevieren. Die heb ik al lang niet meer gezien in de polders, dus het was fijn om ze weer eens te treffen. De één liep druk te foerageren, de ander stond een beetje voor zich uit te staren.


Twee Kleine Plevieren in de Hennepoelpolder.
Op dezelfde plek liep ook weer het vrouwtje Rouwkwikstaart rond dat zich de afgelopen maanden regelmatig laat zien. Het witte streepje op de zwarte kap en de paar witte vlekjes op de borst maken haar makkelijk herkenbaar.

Vrouw Rouwkwikstaart, inmiddels een regelmatige gast.
Voor zover ik heb kunnen zien hebben de Visdieven nog geen pullen, maar lang kan het niet meer duren (als ze stiekem niet al onder de vleugels van de oudervogel zaten). De Kokmeeuw-pullen laten zich momenteel goed zien aan de randen van de oevers en dan valt het grote verschil in leeftijd op. Sommige zijn net uit het ei gekropen, andere doen al een klein beetje aan vleugeloefeningen.

Het hoge water na de stortbuien van de afgelopen week zorgde voor relatieve rust in de Veerpolder. De Wintertalingen zijn voor de komende weken even verdwenen en de Slobeenden zijn nog maar met een enkeling. De rietkragen en braamstruwelen zitten gelukkig nog vol met zingende Rietzangers, Rietgorzen, Kleine Karekieten, Bosrietzangers en Grasmussen.

In de Hennepoelpolder liepen 6 Grutto's rond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.