zaterdag 30 maart 2019

Paartje Zomertalingen en meer

Morgenochtend heb ik andere bezigheden, dus vandaag de wekelijkse telronde gelopen. En dat leverde weer een leuke lijst soorten op.
Allereerst bleek wat een Meerkoet op het nest leek een Woelrat (Arvicola amphibius) te zijn. Schattige kleine, donkere woelmuizen zijn het. Ik zie ze heel af en toe en zelden zo goed als deze keer.

Woelrat aan de oever van de Veerpolder.

Na de Woelrat was het de beurt aan 2 Witgatjes en 2 Kluten. Allebei zijn ze al eerder gezien in de polders, maar de Kluten waren voor mij de eerste van het jaar.

Witgatjes, helemaal aan de andere kant van de plas.
De Kluten liepen al foeragerend door het water. Het was dus wachten tot een moment waarop ze beide de kop boven water hadden om een foto te maken.


Foeragerende Kluten in de Veerpolder.
De laatste tijd zitten er veel Bergeenden in het gebied. Zo ook vanochtend. Ze hebben al paartjes gevormd en zwemmen meestal 2 aan 2 rond. Af en toe wordt er ook gebaltst.

Een van de 6 paartjes Bergeend in de Veerpolder.
En dat baltsen was overal te zien. De Wintertalingen, Kokmeeuwen, Slobeenden en een paartje Krakeenden lieten het allemaal zien. De Kokmeeuwen zijn weer met een hoop, zoekend naar nestgelegenheid in de Hennepoelpolder. Op het eilandje daar zouden zomaar 5-8 nesten kunnen worden gebouwd, als het er niet meer worden.


Baltsende Kokmeeuwen.
En na het baltsen wordt het natuurlijk tijd voor nestelen. De Grauwe GanzenMeerkoeten en Knobbelzwanen zijn al begonnen (en een aantal andere soorten vast ook, maar die zijn minder zichtbaar). De Knobbelzwanen in de Hennepoelpolder zijn al een ei kwijtgeraakt. Dat ligt aan de voorrand van het hoge nest.

Grauwe Gans op het nest.
Knobbelzwaan op het nest. Er ligt een ei in de voorgrond.
De rietvogels zijn nog niet teruggekeerd, maar dat kan elk moment gaan gebeuren met de Rietzanger en de Blauwborst. De enige die nu overal zit te zingen is de Rietgors.

Zingende Rietgors.
Op het weilandje bij de boerderij liep nog een Stormmeeuw, de minst algemene van de algemenere meeuwensoorten die de polders aandoen.

Stormmeeuw.
Ik was net de telronde aan het afronden, toen er een appje binnenkwam van Joost. Hij had een Zomertaling gevonden in de Veerpolder. Die moest ik natuurlijk nog wel even meepikken. Samen gewacht tot het mannetje zich weer liet zien en toen viel op dat hij wel erg dicht bij een vrouwtje bleef zwemmen. In eerste instantie was het niet duidelijk of het een vrouwtje van de ook aanwezige Wintertalingen was of een vrouwtje Zomertaling. Ze zwommen ver weg, tussen begroeiing en zaten continu met de kop onder water. Maar toen ze haar kop eindelijk even goed liet zien, was het duidelijk: grote gelige vlek aan de snavelbasis en een donkere streep over de kop, een Zomertaling dus.

Het paartje Zomertaling in de Veerpolder.
 Na een tijdje ben ik omgelopen en kon ik het stel van dichterbij fotograferen.

De man...
...en de vrouw.
Vrouwtje gaat het even wat verderop zoeken.

2 opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.