zondag 24 maart 2019

Nu is het dan echt over

We zijn nu dan echt over de Grutto-piek heen. Zaten er afgelopen maandag nog ruim 1000 exemplaren in de Veerpolder, vanochtend waren er nog maar 85.

Nog maar een kleine groep Grutto's in de Veerpolder.

Vanochtend was het rustig qua soorten. Er waren geen nieuwe binnenkomers en de zangvogels lieten het afweten. Wel kon ik nog 1 Watersnip scoren in de Hennepoelpolder en 1 Tureluur in de Veerpolder.
Tureluur, afgelopen dinsdag in de Veerpolder.
Al weken zit er een Grote Mantelmeeuw-stelletje in het gebied. Afgelopen dinsdag deden ze zich tegoed aan ganzeneieren. Er zat een vaste volgorde in hoe ze dat aanpakten. Eerst landen in het water, dan lopen naar een klein eilandje en daar wat proberen door het ei op de grond te laten vallen. Vervolgens vanaf het eilandje opvliegen en na een paar cirkeltjes te hebben gevlogen om hoogte te winnen, het ei in het water laten vallen. Dat laatste tot grote schrik van de aanwezige Grutto's. Uiteindelijk brak het ei na een poging of vier en kon er van de inhoud genoten worden.




Grote Mantelmeeuw probeert een ei open te krijgen.
De Rouwkwikstaart die ik 13 maart in het gebied aantrof, scharrelt er nog steeds rond. Dit exemplaar is te herkennen aan een wit streepje aan de linkerkant van de kop en is de 23e nog gezien. Altijd leuk als je individuele vogels kunt herkennen.

En die geringde Grutto van afgelopen maandag? Die blijkt in 2005 op 6-jarige leeftijd geringd te zijn in Extremadura, Spanje. Hij/zij is dus al 20(!) jaar oud en heeft het tochtje van en naar het overwinteringsgebied dus al vaak gevlogen.

De 20-jarige, afgelopen maandag in de Veerpolder.

1 opmerking:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.