zondag 6 april 2014

Veel Grauwe Gans pullen

Vanochtend op tijd begonnen om de dreigende buien voor te zijn en dat is gelukt. Maar doordat er zo weinig licht was geen foto's gemaakt dit keer.

In de Veerpolder zwommen 18 groepjes Grauwe Gans-pullen rond, optellend tot 87 exemplaren. In de woonwijk en het water buiten het telgebied zwommen er nog eens tientallen. Ik vraag me wel af waar ze allemaal gebroed hebben. Ik weet een aantal nesten te vinden, maar dat haalt de 18 niet. Waarschijnlijk komen er ook gezinnen langs die van elders in de buurt komen.
De Fuut met jongen was niet in het gebied, maar er zwommen nog wel een aantal Wilde Eenden met pullen. De Kievitten zijn druk aan het broeden (minimaal 6 nesten), net als de Meerkoeten en de Grote Canadese Ganzen. In de boompjes aan de westkant van de Veerpolder zit een bezet Ekster-nest, het eerste in het telgebied.
De aantallen Grutto's nemen duidelijk af. Er zaten er bij aankomst nog 90. Ook de Tureluurs zijn nog maar mondjesmaat aanwezig. In de Veerpolder kon ik er maar 1 vinden.

In de Hennepoelpolder loopt nog steeds de Zwarte Ibis. Grappig hoe snel je went aan zo'n bijzondere vogel als hij er een tijdje zit. Maar het blijft een mooi beest. Terwijl we naar de Zwarte Ibis aan het kijken waren spotte Fred Klootwijk een roofvogel die strak overvloog richting Klinkerbergerplas. Daar dook hij met ingetrokken vleugels naar beneden. Marc Kolkman heeft geprobeerd er een paar foto's van te maken, maar het was ver weg en slecht licht. Ik moest zelf denken aan een Visarend vanwege de lange smalle vleugels en erg lichte onderkant. We zullen het waarschijnlijk nooit weten.

In de Hennepoelpolder zitten inmiddels minimaal 3 Rietzangers, mogelijk zelfs 4. Aan de noordkant meende ik er 2 te hebben gehoord en aan de zuidkant zeker 2. De Blauwborst liet zich ook eventjes horen en op verschillende plekken zaten Rietgorzen te zingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.