zondag 23 juni 2019

Laat Kievitkuiken en toch Scholeksterjong

Alsof je een kinderopvang/school binnenliep vanochtend, zoveel kuikens en juvenielen zwommen en liepen er in de polders. Van 10 soorten waren er jongen aanwezig, van een pasgeboren Kievit tot rondhangende 'puber'-Kuifeenden.

Laat Kievitkuiken in de Hennepoelpolder.

Het Kievit-kuiken is een latertje. De Kievit broedt tot in juni, maar de piek ligt echt in mei. Dit kuiken zat vlak naast het hek op het weitje in de Hennepoelpolder. Daar heb ik niet eerder een Kievit-nest gehad. Moeders stond een metertje verderop te alarmeren en het kuiken drukte zich netjes, zoals het hoort, in een soort greppeltje. Snel een paar foto's genomen en het stel met rust gelaten. Als ze daar blijven zitten, kan het nog een zware maand voor ze worden met al het passerende publiek. Die maand heeft het kuiken nodig om vliegvlug te worden.

Netjes plat in een greppeltje.
In de Veerpolder eindelijk het jong van de Scholeksters gezien. Al weken vliegen de ouders rond op een manier die verklapte dat er kuikens in de buurt waren, maar al die tijd geen jong kunnen vinden. Vandaag was dat niet zo moeilijk, want het inmiddels vliegvlugge jong liep op het pad en was ook niet van plan om voor mij opzij te gaan. De ouders vonden dat overigens een minder geslaagde actie van het jong. Ze probeerden mij continu af te leiden met alarmgeluiden en 'nep-gewond' spelen.
Het jong kan vliegen en is dus minimaal 30-35 dagen oud.


Het enige Scholekster-jong dat dit jaar vliegvlug is geworden in de polders.
De variatie in leeftijd van de jongen is op dit moment groot, ook binnen een soort. Van de Kuifeend en de Bergeend zwemmen vliegvlugge jongen en een paar dagen oude pullen rond. In de Veerpolders stonden 4 Kuifeend-jongen erbij als een stel verveelde pubers op de hoek van de straat. Geen ouder te vinden die zich met dit stel leek te bemoeien. Dat in tegenstelling tot hun veel kleinere soortgenoten. In totaal kon ik 7 verschillende gezinnen vinden, opgeteld 25 jongen. Dat is een mooi aantal.
Ma Kuifeend zorgt voor haar kleintjes...

...maar als ze groter zijn, zoeken ze het zelf maar uit.
Opvallend dat ik vanochtend 3 jonge Meerkoeten trof in de Veerpolder. De afgelopen maanden heb ik nauwelijks pullen gezien en ik was er dus een beetje vanuit gegaan dat alle nesten dit jaar mislukt zouden zijn. Niet dus. De jongen waren al flink oud. En in de Hennepoelpolder stonden 2 Waterhoen-jongen in het kantje. Ook die waren al ouder.

Jonge Meerkoet in de Veerpolder.
Jonge Waterhoentjes in de Hennepoelpolder.
De Kokmeeuw-kolonie heeft minimaal 50 jongen opgeleverd. Ze staan en zwemmen overal in de Hennepoelpolder. En de 2 Visdief-nesten hebben minimaal 3 jongen opgeleverd.

Juveniele Kokmeeuwen.

Één van de twee uitgekomen Visdief-nesten.
Om het rijtje foto's af te maken: de Krakeend en de Bergeend. Alleen van de 3 Nijlgans-pullen heb ik geen foto's.



Buiten al dat grut dat de polders bevolkt is er ook nog wel wat te beleven in het riet. Aan de zuidkant van de Hennepoelpolder zat zowaar weer een Blauwborst te zingen. De andere rietvogels waren daarentegen minder enthousiast. Daar waar de afgelopen weken de Bosrietzanger overal van zich liet horen, was het vandaag een stuk stiller. Net als bij de Kleine Karekiet lijkt de helft besloten te hebben dat het wel welletjes is geweest met het zingen (hopelijk omdat het zijn werk gedaan heeft en er een nest met eieren is).


Blauwborst in het riet.

Blauwe Reiger bij het verlaten van de Veerpolder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.