zondag 15 november 2020

Opvliegende ganzen en blijvende Slobeenden

Het stevige windje vanochtend zorgde ervoor dat de vogels niet graag op de vleugels gingen. De lucht was dus redelijk leeg, op een overvliegende Sperwer na. Alleen toen halverwege de telling de ganzen vertrokken, was het even een drukte en zelfs toen bleven de Slobeenden zitten. Meestal gaan die mee omhoog als de ganzen opvliegen.

Tussen de Canadese Ganzen zwommen veel Slobeenden.

Het is altijd leuk om te zien hoe dat gaat, het wegvliegen. Eerst richten de vogels dezelfde kant op en vervolgens strekken ze de nek.

De koppen gaan dezelfde kant op en de nekken strekken.

Er wordt wat onrustig gegakt, alsof overlegd wordt wat het moment gaat zijn om op de vleugels te gaan. En dan vertrekken ze, de voorste over het algemeen als eerste, waardoor er een soort golfbeweging door de groep gaat.


De voorste in de groep gaan als eerste weg.

Dit keer ging niet alles - er zaten zo'n 240 Grote Canadese en bijna 170 Grauwe Ganzen - in één keer weg. Het kostte vanochtend drie vertrekmomenten voordat de plas vrijwel helemaal gansvrij was.

Vertrekkende Grote Canadese Gans.

Vertrekkende Grauwe Ganzen.

Er zitten tal van bijzondere vogels in de omgeving van Leiden en Oegstgeest. Zo worden er Bruine Boszangers, Pallas' Boszangers, Bladkoninkjes en Witkopstaartmezen gemeld. In de polders ben ik ze nog niet tegen gekomen. Daar blijft het voorlopig bij goed verstopte Watersnippen en langsscherende IJsvogels. En ook dat is leuk om te zien.

Op onderstaande foto staan minimaal 17 Watersnippen (ziet er een beetje gek uit zo'n brede foto, maar ik had geen andere manier om ze allemaal in 1 beeld te laten zien). 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.