Jarenlang ben ik er geen tegengekomen en nu zie ik er 3 in 2 dagen: Houtsnippen. Het is een kwestie van geluk, wat je een klein beetje kunt afdwingen door op de juiste plekken rond te lopen. Gisteren stootte ik een Houtsnip op bij mij om de hoek, tijdens het fotograferen van insecten. Vandaag één bij het gemaal in de Hennepoelpolder. Even later kwam er ook nog één langs gevlogen. De tijd die die ze nodig hadden om uit beeld te vliegen, was te kort om foto's te nemen.
Het was windstil vanochtend met mooi licht. |
De Houtsnip is een trekvogel. De Nederlandse broedvogels trekken 's winters naar het zuiden en wij krijgen daar noordelijkere exemplaren voor terug. Die trek vindt vooral 's nachts plaats en overdag zitten ze dan verscholen in de begroeiing. Vandaar dat ze zo lastig waar te nemen zijn.
Naast de Houtsnip worden de polders ook bezocht door andere doortrekkers en wintergasten. Vandaag kwamen Veldleeuweriken en Kramsvogels overvliegen. De hoge begroeiing wordt steeds meer bevolkt door Roodborst en Winterkoning. Wat voor de Houtsnip geldt, geldt in mindere mate ook voor de Roodborst. De exemplaren die de komende tijd de polders gaan bezetten, komen veelal uit andere landen, terwijl een deel van ' onze' vogels naar het zuiden zijn getrokken. De Winterkoning is standvogel in Nederland, maar trekt elke winter de polders in.
Nauwelijks rimpels op het water. |
De laatste winterse vogel die vanochtend in de telling zat, was een Grote Gele Kwikstaart. Ook die vloog op en verdween, zonder dat ik een foto kon maken.
De Krakeend is de meest voorkomende eend in de Hennepoelpolder. |
In de toppen van de Essen laten de Putters zich weer goed zien. |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.