zondag 3 november 2019

Natuurwerkdag

Gisteren was de nationale natuurwerkdag waarbij in het hele land vrijwilligers hun handen uit de mouwen steken voor de natuur. Voorgaande jaren deden een vriendin en ik werk bij de Stadsmolen bij de Merenwijk. Dit jaar hebben we samen met een medevogelaar en een aantal andere vrijwilligers de essen langs het pad en boompjes op de 'eilandjes' in de Hennepoelpolder onder handen genomen.
Het gaf niet alleen de mogelijkheid iets te doen in het gebied waar ik elke zondag van geniet, het bood ook de kans te praten met mensen van Zuid-Hollands Landschap over het gebied.


In een paar rietstroken die toegankelijk zijn vanaf het wandelpad zijn alle wilgen, essen en elzen weggehaald, zodat het riet hopelijk weer een kans krijgt. De essen langs het pad zijn gesnoeid, zodat mensen niet meer om de bomen heen hoeven te lopen. De afgelopen tijd dreigde het pad zich op sommige plekken te verleggen, doordat de takken van de essen er overheen groeiden.

De beheerder heeft de verruiging en de toename van het water ook gezien, net als de ongewenste toename van de boompjes op de eilandjes. Aan dat laatste is gisteren gedeeltelijk dus wat gedaan.
Al pratend bleek dat ZHL de afgelopen 10 jaar tegen van alles is aangelopen, waardoor het beheer niet heeft kunnen plaatsvinden als beoogd. Allereerst was daar in het begin de financiĆ«le crisis, waar iedereen last van had. Het maaien van het nieuwe deel liep om organisatorische redenen vertraging op, waardoor de Kieviten al aan het broeden waren en het maaien dus niet door kon gaan. Het weghalen van het braamstruweel op het eilandje in de Hennepoelpolder kon dit jaar niet doorgaan, omdat de boot die daarvoor gebruikt zou worden, werd gestolen. Geen plek dus voor de Visdieven om te broeden. En door de verandering van de brug naar de Hennepoelpolder voor de bouw van de woontorens, was het niet meer mogelijk de schapen te laten grazen. Die lopen via de nieuwe brug namelijk zo het gebied uit. En zo liepen we er gisteren tegenaan dat de essen langs het pad eigenlijk geknot moeten worden, maar doordat de essentaksterfte in Nederland sterk is toegenomen, wordt (sterke) terughoudendheid aanbevolen met snoeien en knotten. En dus is het beperkt snoeien geworden. Als je dan ook nog hoort dat werkzaamheden als een maaironde gauw duizenden euro's kosten, dan snap je beter waarom dingen anders lopen dan we als vogelaars misschien graag zouden zien.

Vanochtend was het lekker in de polders. Het zonnetje scheen en er stond nauwelijks wind. De vele Watersnippen in de Hennepoelpolder (57) moesten nog even wachten op het zonnetje en zaten dus nog in de schaduw. Vooral de zuidkant van het grote water in de Hennepoelpolder zit momenteel helemaal vol.


Groepjes Watersnippen aan de zuidkant van het grote water in de KHP.
Bij binnenkomst kwam een Sperwer overvliegen. Het aantal roofvogels blijft beperkt in het gebied, maar gisteren tijdens de werkzaamheden vloog er ook nog een Torenvalk rond.

Voor het eerst sinds februari lieten de Vinken zich weer zien. Vijf stuks foerageerden op het pad en vlogen op en neer naar de essen. Een Groene Specht landde heel even in een boom en vertrok toen snel weer. Deze vogels komt af en toe even het gebied in vanuit de omliggende tuinen. Eigenlijk heeft hij niet zoveel te zoeken in de polders.

Inmiddels is de Grote Zilverreiger een vaste gast geworden. De afgelopen tellingen en tijdens de losse bezoekjes is het altijd raak. Meestal bevindt hij zich in de Veerpolder, maar af en toe maakt hij ook een uitstapje naar de Hennepoelpolder.


De Grote Zilverreiger die nu standaard in de polders aanwezig is.
Verder lijken er nog steeds Roodborsten en Winterkoningen bij te komen. Ook de Zanglijsters en Merels trekken het gebied weer meer in en donderdag zag ik de eerste Kramsvogels van het jaar. Nu nog de Koperwieken en het lijstje lijsterachtigen dat elk jaar langs komt is compleet.

De Cetti's Zanger heb ik al een tijdje niet meer gehoord, maar wordt door anderen nog wel af en toe gemeld. De Pijlstaarten zaten er gisteren nog, maar kon ik vanochtend niet terugvinden. Wellicht zijn die doorgetrokken.

Paartje Nijlganzen in de Veerpolder.

1 opmerking:

  1. interessant om te lezen hoe het beheer afgelopen jaren is geweest en waar men tegenaan is gelopen. Ik heb het idee dat dit voor meer gebieden in de omgeving geldt, zo is polderpark Cronesteijn ook er verruigd, het voormalige moerastuin stukje, waar altijd veel vlinders zaten is overwoekerd door riet en jonge eiken, waardoor blauwe knoop nauwelijks nog erdoor heen groeit. In Cronesteijn lopen nu wel schapen en geiten, maar ik denk dat er voor alle gebieden heel veel werk verzet moet worden...en dat draait toch velal op vrijwilligers.
    mooie waarnemingen in de polders. Die zilverreiger is leuk.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.