zondag 15 september 2019

Zo groot is het verschil dus!

Vandaag weer gewoon in de ochtend geteld en dat levert zoals gezegd (zie blog vorige week) veel meer op dat een middagtelling. Hoeveel?

Vorige week 's middags: 1 Lepelaar in de Veerpolder.
Vandaag 's ochtends: o.a. 262 Brandganzen in de Veerpolder.
Een vergelijking: vorige week 's middags leverde in de Veerpolder 83 vogels van 17 soorten op, vanochtend was dat 494 vogels van 25 soorten. Voor de Hennepoelpolder was dat vorige week 74 van 15 en vandaag 558 van 21. Dat is 7 keer zoveel vogels en dus best wel een aanzienlijk verschil.

Het begon al met 262 Brandganzen in de Veerpolder, die nu wel netjes bleven zitten totdat ik ze geteld had. Maar om 8:00 waren ze allemaal alweer vertrokken.

En daar gaan ze weer, de Brandganzen.
Maar ook de Grote Canadezen en de Grauwe Ganzen waren in groten getale aanwezig, resp. 154 en 342. Dat telt dus lekker aan. Andere soorten met relatief hoge aantallen waren de Wintertaling (86), Krakeend (52) en Slobeend (34).

In de Hennepoelpolder liep nog een enkele Lepelaar.

De enige Lepelaar van deze telling.
In tegenstelling tot vorige week zat er nu van alles in de rietkragen. Groepen Groenlingen trokken op met groepen Putters, Pimpelmezen en enkele Tjiftjaffen. Ze deden zich tegoed aan de zaden van het riet en van het Koninginnekruid. In de groepen zaten veel juvenielen.

Tjiftjaf in het riet.
Juveniele Groenlingen op Koninginnekruid.
Pimpelmees in de begroeiing.
De Waterrallen lieten zich weer goed horen en twee IJsvogels scheerden over de waterpartijen in de Veerpolder. Die laatste maakt veel gebruik van de sloten en plassen in de polders om zich te verplaatsen, maar gaat zelden zitten in het gebied. Af en toe landt er één op een rietstengel of een boompje aan de oever.

De Bruine Kiekendief kwam even langs op zoek naar een hapje. De aanwezige Watersnippen waren de enige die reageerden op zijn aanwezigheid door luid roepend op te vliegen.

Watersnippen rustend langs de waterkant.
En zo was het weer een telling zoals die hoort te zijn: veel vogels van een hoop verschillende soorten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.