zondag 1 november 2020

Smienten en Baardmannetje

De eerste dag van november en het weer zit mee. In oktober heb ik maar de helft van de tellingen kunnen doen, dus ik hoop dat deze start van november een goed teken is voor de rest van het jaar.

In de Veerpolder zwommen veel Slobeenden (87) en dan is het even goed opletten om de 2 Smienten er tussenuit te pikken. Ze zaten aan de overkant van het water, dus redelijk ver weg.

Twee Smienten in de Veerpolder vanochtend.

De 4 exemplaren in de Hennepoelpolder waren een half uurtje later beter te zien, omdat ze niet omringt werden door andere vogels. Bovendien zat daar een uitgekleurd mannetje tussen, dus dan vallen ze sowieso direct op.

Vier Smienten in de Hennepoelpolder vanochtend.

De Smient komt elk jaar langs in de polders, maar nooit veel. Op waarneming.nl staan 110 meldingen en daarmee loopt hij achter bij bijvoorbeeld de Pijlstaart. En dat terwijl in de wijde omgeving heel veel Smienten zitten.

Uit de begroeiing aan de zuidkant van de Veerpolder kwam heel even, maar duidelijk het geluid van een Baarmannetje. Helaas lukte het niet om hem te zien, maar het nasale tsjing was onmiskenbaar. De komende tijd overal in de polders de begroeiing goed in de gaten houden. Het is zo'n leuk vogeltje om te zien.

Ik meld ze eigenlijk nooit omdat ze geen gebruik maken van de polders, maar deze tijd van het jaar vliegen er continu groepen ganzen over het gebied. En dat zijn vaak andere soorten dan de Grauwe en Canadese die in de polders aanwezig zijn. Vandaag was het een groep Kolganzen, de meest voorkomende overvlieger.

Adult-juveniel-adult-juveniel Kolgans.

De groep bestond uit volwassen vogels met een duidelijke witte kol achter de snavel en een gestreepte borst, en juveniele vogels met een donkere snavel en een effen borst.

De roofvogels lieten zich weer zien met een Buizerd en een Torenvalk en de Watersnippen en Waterrallen bevolkten de oevertjes. Het is een mooie tijd om een bezoekje te brengen aan de polders.

Drie Watersnippen in de Hennepoelpolder (één zit verstopt,
je kunt het oog zien tussen het gele en het groene blad bij de
linkervogel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.