zondag 22 september 2019

Nieuwe jaarsoorten

Wat een mooie ochtend vanochtend! Het zonnetje kwam langzaam op en gaf een fijne warme gloed. Nadat alle ganzen zo'n beetje weggevlogen waren, kwam een Grote Zilverreiger binnen vliegen. Die zat dit jaar nog niet eerder in een telling.

De Grote Zilverreiger landde aan de overkant van de plas.

Hij leek een paar keer weg te vliegen, maar bleef toch tot het einde van de telling in het gebied. Dat gaf mooi de gelegenheid om wat dichterbij te komen en te kijken hoe hij kleine visjes uit het water plukte.
Af en toe leek hij het gebied te verlaten. 
Rustig vissend.
Dat was nieuwe jaarsoort nummer 1. Niet veel later verscheen nieuwe jaarsoort nummer 2: een juveniele Grote Zaagbek. En dat is echt bijzonder.

Juveniele Grote Zaagbek in de Veerpolder.
Op waarneming.nl kan ik maar 3 meldingen vinden van Grote Zaagbekken ter plaatse en 4 meldingen van overvliegende exemplaren. In de wintermaanden zitten ze wel regelmatig in de Warmonder Leede, maar echt in de polders is dus een zeldzaamheid. Bovendien is september erg vroeg, al werden er vorig jaar eind augustus 9 aangetroffen. De rest van de meldingen betreft voornamelijk februari.

Het koppatroon laat zien dat het een juveniel betreft.

Het aantal Wintertallingen in de Veerpolder stijgt momenteel snel. Vanochtend kon ik er 125 tellen. Dat gaat de goede kant op dus. De Slobeenden zouden rond deze tijd ook toe moeten nemen, maar laten het tot nog toe een beetje afweten.

De Waterrallen blijven zich laten horen en dit is de tijd dat ze zich ook goed laten zien. Het blijft opletten, want ondanks de felrode snavel vallen ze makkelijk weg tegen een donkere achtergrond. Deze zag ik bijna over het hoofd.

Waterrallen laten zich nu goed zien en horen.
Bij het vertrek uit de polders gingen ineens alle Wintertalingen en Watersnippen op. De oorzaak bleek een jagende Sperwer, die laag over de begroeiing op zoek was naar een maal, overigens zonder succes. Het ging allemaal een beetje te snel om een goede foto te maken, maar een onscherp plaatje lukte wel.

Jagende Sperwer in de Veerpolder.
De roofvogels zullen zich als het goed is de komende maanden weer wat meer laten zien in de polders.

Nog steeds veel Tjiftjaffen in de Essen langs het pad.

1 opmerking:

  1. Wat een geweldige waarnemingen, de grote zilverreiger en een grote zaagbek. De waterral liet zich ook goed zien.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.