zondag 2 september 2018

De geschiedenis herhaalt zich

Vandaag zou ik grotendeels hetzelfde kunnen schrijven als op 27 augustus vorig jaar. Een enorme groep Brandganzen bevolkte namelijk de Veerpolder.

Een deel van de Brandganzen in de Veerpolder.

Het tellen van zo'n grote groep valt niet mee, zeker niet nu de begroeiing rond de plas hoog is. Tellend vanaf de noordoostkant was ik op 316 aangekomen, toen een groot deel de nekken strekten en allemaal de koppen naar het oosten richtten. De groep die ik nog moest tellen maakte duidelijk aanstalten om te vertrekken. En dat deden ze. Snel tellend/schattend kwam ik op zo'n 200 wegvliegende Brandganzen.

De voorste exemplaren hebben zich gericht om te vertrekken.
En daar gaan ze...
...met z'n honderden richting het zuiden.
Het opvliegen van zo'n grote groep levert altijd onrust op. Ook de 3 Lepelaars en de Slobeenden, 57 in totaal, besloten mee op te vliegen. De Slobeenden besloten terug te keren.

Ook de Slobeenden vlogen op.
Slobeend in de Hennepoelpolder.
De laatste weken is het aantal Slobeenden weer aan het toenemen. In beide polders zwommen er redelijk wat rond. De Wintertalingen laten het echter nog afweten, die zijn pas met een veertigtal aanwezig.

In het gebied verzamelen de Lepelaars zich. Jonge en oudere exemplaren foerageren en rusten voornamelijk in de Hennepoelpolder.

Lepelaars tussen de Grauwe Ganzen
Lepelaar foeragerend in de Hennepoelpolder.
Een lang niet geziene gast vanochtend was een Fuut. In de Hennepoelpolder dobberde er één rond. Het is alweer maanden geleden dat ik er één in de telling had.


Dobberende Fuut in de Hennepoelpolder.
Zoals gebruikelijk deze tijd van het jaar, is het riet leeg. Geen Rietzangers en Rietgorzen meer en slechts één Kleine Karekiet. Daar staat tegenover de de Waterral zich weer laat horen. Nog even wachten op een zichtwaarneming, maar vanochtend kon ik er 2 scoren op geluid. Ook terug van weggeweest is de Grote Mantelmeeuw.

Witgat.
Het baggerdepot levert in ieder geval nog wat mogelijkheden op voor de Watersnippen, Witte Kwikstaarten en Oeverlopers om eten te vinden. Gelukkig zijn er een paar vogels die er van profiteren.

Watersnippen in het baggerdepot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.