zondag 13 september 2020

Een nieuwe exoot in de telling

 Het is alweer een tijd geleden dat ik een exoot in de telling had, afgezien van de Nijlgans dan. Vanochtend hoorde ik op het laatste moment een onbekend geluid en zag na even goed kijken een Rosse Fluiteend, Dendrocygna bicolor, tussen de Grauwe Ganzen.

Rosse Fluiteend in de Hennepoelpolder.

Na de Zwartbuikfluiteend in 2015 is dit de tweede gemelde fluiteend-soort in de polders. De Rosse Fluiteend heeft een groot verspreidingsgebied, van het Midden-Amerika tot aan India. Hij wordt veel gehouden in kinderboerderijen en privĂ©-collecties. Hoewel dit exemplaar ongeringd was, ga ik ervan uit dat hij ontsnapt is. De kinderboerderij van de Merenwijk is wel heel dichtbij en aan komen vliegen uit het verspreidingsgebied wel heel erg ver.

Brandganzen, Grote Canadese ganzen, Grauwe Ganzen, Nijlganzen,
Lepelaars (incl. aNP/GNfP) en Slobeenden in de Veerpolder.

De Watersnippen zijn weer terug in het gebied en vliegen her en der op. De Wintertalingen en de Slobeenden nemen toe in aantal en in de Hennepoelpolder hoorde ik weer de zang van de Cetti's Zanger. Alles duidt erop dat we langzaam aan de trek zijn begonnen in de polders.

De Aalscholvers zijn verplaatst naar de wilgen, altijd een apart gezicht als je gewend bent ze op de wieken van de molen te zien.

Aalscholvers in de wilgen.

Weinig zangvogels deze keer, al liet de Heggenmus zich wel goed horen en zien.


 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.