zondag 15 december 2019

De IJsvogel gaat een keer zitten

De wind was stevig vanochtend en veel watervogels hadden de polders daardoor verlaten. Geen Slobeenden, weinig Wintertalingen en de plas in de Hennepoelpolder werd slechts bevolkt door een Fuut en 10 Aalscholvers.
De Grote Canadese Ganzen vertrokken tijdens de telling.
De Grauwe en Grote Canadese Ganzen vertrokken zoals gebruikelijk weer tijdens de telling, samen met de Bergeenden die met zijn achten aanwezig waren.



Ook de Grauwe Ganzen bleven niet hangen.
Het aantal aanwezige ganzen leek niet zo hoog, maar het bleken toch 92 Grote Canadese en 29 Grauwe Ganzen te zijn.

De Grote Zilverreiger liep weer in het gebied te foerageren - natuurlijk zou ik haast zeggen. Dit keer was het er maar één. Het is leuk om te zien hoe de Grote Zilverreiger anders eten zoekt dan de Blauwe Reiger. De eerste is continu in beweging, terwijl de tweede rustig aan de kant zit te wachten totdat er iets voorbij komt.

De Grote Zilverreiger is conitnu in beweging...
...de Blauwe Reiger zit geduldig te wachten.
De IJsvogel is een regelmatige gast in de polders. Meestal hoor en zie ik hem snel langs komen, maar vanochtend ging hij eindelijk weer een keertje zitten binnen camera-afstand. Hij bleek een zij te zijn (rode basis van ondersnavel) en zat heel even op een tak boven het water van de Hennepoelpolder. Veel foto's kon ik niet maken, want na een paar tellen had ze het wel weer gezien daar en vloog luid roepend weg.


IJsvogel vrouwtje in de Hennepoelpolder.
Uit de rietkragen en andere begroeiing kwam vanochtend nauwelijks geluid en als dat wel kwam, dan was het met de harde wind nauwelijks te horen. Een enkele Roodborst wist de wind te overstemmen. In de Veerpolder landde een Sperwer in een boom. De enige vogels die de hele tijd goed te horen waren, waren de Nijlganzen.

Alleen de Nijlganzen waren de hele tijd goed te horen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.