Stijgers in 2018
Kleine Karekiet, binnengekomen uit Afrika op 19 april. |
Verloop gemiddeld aantal Kleine Karekieten per telling en percentage tellingen met Kleine Karekieten in de Veerpolder. |
Verloop gemiddeld aantal Bergeenden per telling en percentage tellingen met Bergeenden in de Veerpolder. |
Een grote groep Brandganzen in september in de Veerpolder. |
Verloop gemiddeld aantal Brandganzen per telling en percentage tellingen met
Brandganzen in de Veerpolder (boven) en de Hennepoelpolder (onder).
|
Vier Visdief-pullen in de Hennepoelpolder, juni 2018. |
Verloop gemiddeld aantal Visdieven per telling en percentage
tellingen met Visdieven in de Hennepoelpolder.
|
Dalers in 2018
De Scholekster is zijn broed- en foerageerplekken langzaam kwijtgeraakt in de polders de afgelopen jaren. Niet zo gek dus dat de afname zich ook in 2018 heeft voortgezet. Konden er sommige jaren 3-4 nesten gevonden worden, in 2018 heb ik geen succesvol broedsel kunnen vaststellen.
Verloop gemiddeld aantal Scholeksters per telling en percentage
tellingen met Scholeksters in de Veerpolder.
|
Daar waar de Visdief een broedplek kreeg in 2018, verloor de Kokmeeuw veel van de potentiële broedplaatsen. Was de broedkolonie in 2016 en 2017 aanzienlijk, in 2018 waren er nog maar enkele nestplaatsen over en dat heeft geleid tot een sterke afname van het aantal Kokmeeuwen in de Hennepoelpolder. De plekken waar gebroed werd op de stroken land, waren grotendeels onder water komen te staan.
Verloop gemiddeld aantal Kokmeeuwen per telling en percentage
tellingen met Kokmeeuwen in de Hennepoelpolder.
|
Als laatste daler noem ik hier de Meerkoet. Deze vogel is al sinds het begin van de tellingen aan het dalen in aantallen. Het percentage tellingen met Meerkoeten is echter redelijk stabiel. Net als voor de Scholekster geldt dat de hoeveelheid nest- en foerageerplekken drastisch is afgenomen. In de Veerpolder lijkt de neerwaartse spiraal af te nemen en komen we uit op slechts 10% van de oorspronkelijke aantallen. In de Hennepoelpolder was het aantal altijd lager. De afname daar is zo'n 80%.
Verloop gemiddeld aantal Meerkoeten per telling en percentage
tellingen met Meerkoeten in de Veerpolder.
|
Verloop gemiddeld aantal Meerkoeten per telling en percentage
tellingen met Meerkoeten in de Hennepoelpolder.
|
Verdwenen in 2018
De opvallendste daler van 2018 is voor mij de Fuut. Ik had niet gedacht dat deze vogel helemaal zou verdwijnen uit de Veerpolder, maar na een gestage afname sinds 2012 is het toch zover. Niet alleen in de tellingen ontbreekt de Fuut, meldingen op waarneming.nl zijn er ook niet (behalve dan in de Holle Mare en die valt net niet binnen het telgebied). En daarmee is de Fuut ook verdwenen als broedvogel.
Verloop gemiddeld aantal Fuut per telling en percentage
tellingen met Fuut in de Veerpolder.
|
Ook de Bosruiter is niet aangetroffen in de polders in 2018. Altijd al een zeldzame verschijning hier, liet deze ruiter zich toch elk jaar wel een keer zien. De afname van de afgelopen jaren heeft ook hier uiteindelijk geleid tot verdwijning.
Verloop gemiddeld aantal Bosruiters per telling en percentage
tellingen met Bosruiters in de Veerpolder.
|
Nieuw in 2018
2018 leverde 2 nieuwe soorten op voor de polders: de Grote Barmsijs en de Cetti's Zanger. De eerste was een langstrekker, de laatste mogelijk een blijvertje. De eerste was met een groep van 40, de laatste met zijn tweeën. Deze twee soorten brachten het totaal aantal soorten geteld tijdens de tellingen sinds oktober 2008 op 137. Dat is een stuk minder dan de 213 soorten die gemeld zijn op waarneming.nl, maar daarbij zitten veel overvliegende soorten en is het gebied groter dan het telgebied dat ik aanhoud. Ook bevat de lijst op waarneming.nl een aantal twijfelachtige meldingen.
Grote Barmsijs in de Hennepoelpolder, januari 2018. |
Cetti's Zanger, november 2018. |
Interessant om te lezen. Wat mij verbaasde is dat de fuut helemaal verdwenen is, echt jammer. Ik hoop dit jaar weer wat meer gelegenheid te hebben om de polders te bezoeken want afgaande op jouw blogs is er toch vaak veel moois te zien
BeantwoordenVerwijderengroetjes Ghita