zondag 14 mei 2017

En de laatste is ook binnen

Halverwege mei, dus het is weer tijd voor de eerste Bosrietzanger. Vanochtend zat er één te zingen, niet op de plek waar ik normaal de eerste hoor, maar in een rietkraag tegenover de molen. Elk jaar zitten er ook Bosrietzangers net buiten het gebied bij het plasje, maar daar wordt nu gebouwd. Wellicht is één van die vogels teruggekeerd en iets verderop gaan zitten, weg van de bouwput. Ik kon hem zien door de rietstengels heen. Maar omdat het nogal ver weg was, heb ik maar een geluidsopname gemaakt i.p.v. een foto.



De rietkragen zitten redelijk vol met zangers, Rietzangers, Kleine Karekiet en Rietgors laten zich inmiddels alledrie redelijk goed zien, al is het nog even wachten voordat de Kleine Karekiet echt bovenin gaat zitten zingen. Vanochtend wel alledrie op de foto kunnen zetten (met een beetje moeite).


Twee keer een Rietzanger, er zaten er in beide polders samen minimaal 8.


Twee keer een Kleine Karekiet, er zaten er in beide polders samen minimaal 7.
Opvallend was vanochtend de afwezigheid van Wintertalingen. Ik kon er niet één meer terugvinden. De afgelopen week zaten er nog een paar. Dit is niet verontrustend, want de Wintertaling verdwijnt in de zomer altijd grotendeels uit de polders. Heel af en toe kun je er dan nog één vinden, maar normaal is het wachten tot het eind van de zomer.
Daar staat tegenover dat er weer twee Kluten terug zijn. Ze waren een tijdje afwezig, maar vanochtend liepen er weer twee te foerageren.

Één van de twee Kluten vanochtend in de Veerpolder.
Her en der zwemmen pullen rond. De eerste Bergeend-pul zwom met zijn ouders in de Veerpolder. Raar dat het er maar één was, meestal zijn ze met veel meer. De Tafeleend die ik eerder met vier pullen heb zien zwemmen, heeft er helaas nog maar één over. Duimen dat die het haalt.
Een Canadese en een Grauwe Gans brengen samen een gezin met vier pullen groot. Een vreemde combinatie om te zien lopen. Of het ook de ouders zijn of dat één van de twee zich aangesloten heeft weet ik niet, maar de twee soorten kunnen wel hybridiseren. De kuikens lijken het meest op Grauwe Gans.

De enig overgebleven Tafeleend-pul in de Veerpolder.

Een vreemd gezin zo met Grauwe en Canadese Gans.
Dat het lang niet altijd goed afloopt met de pullen is natuurlijk bekend, maar om een jong met zijn kop klem in een boom te zien hangen, was wel heel bizar. En nieuw. Hoe is dat kuiken daar gekomen? Een roofvogel die hem heeft laten vallen? Een zoogdier? En welke dan? Hoe dan ook, deze was aangevreten achtergelaten.

Wie heeft dit gedaan?
Op het laatste moment zag ik de Bosruiter die al een week in de Veerpolder rondloopt. Hij verdween snel weer achter de begroeiing.

De Bosruiter die al een week in de Veerpolder zit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.