vrijdag 1 januari 2016

Een weekje Tenerife, veel meer dan vogels

De laatste week van 2015 met het hele gezin naar Tenerife geweest. Wat een mooi eiland is dat!

Op vogelgebied heeft Tenerife niet heel veel te bieden, maar er zijn wel een aantal leuke endemen te vinden. Tussen de kust en de top van de Teide-vulkaan zijn verschillende habitats te vinden met elk hun eigen vogels.
We zaten in een huisje boven Candelaria in de allotment-zone. Dat leverde meteen een aantal leuke soorten op: de Kanarie (vernoemd naar de eilanden en niet andersom), de Tenerifepimpelmees en de Canarische Tjiftjaf.

De Kanaries lieten zich vooral 's ochtends vroeg zien rond het huisje.
De Canarische Tjiftjaf was alom tegenwoordig op het eiland.
De Tenerifepimpelmees heeft een heel donkere kruin en mist de
witte vleugelstreep (helaas niet goed te zien op de foto).

De meeste soorten troffen we aan aan de kust. In het zuiden bij Las Galletas zaten Zilverplevieren en Regenwulpen. In het noorden bij Punta Hidalgo zagen we Oeverlopers, Kleine Zilverreigers en Bontbekplevieren. Geen van deze soorten is een endeem of ondersoort, maar zijn altijd leuk om te zien, zeker met het zonnetje en op de zwarte lavarotsen.

Zilverplevier bij Las Galletas.
Regenwulp bij Las Galletas.
Oeverloper.

Kleine Zilverrieger bij Punta del Hidalgo. 
Bontbekplevier bij Punta del Hidalgo.
De Kleine Zilverreiger was heel rustig aan het foerageren en kwam steeds dichterbij gewandeld. Op een gegeven moment was de telelens te krachtig om het dier nog volledig in beeld te kunnen krijgen.

De topper van de vakantie was wat mij betreft de Blauwe Vink, een zeldzaam wordende endeem van de Canarische Eilanden en tijdens een vorig bezoek aan het eiland kon ik hem niet opzoeken omdat we geen eigen vervoer hadden. Nu lukte het wel hem te vinden bij Las Lajas, een recreatieterrein midden in de dennenbossen op de helling van de vulkaan. Het is een bekende plek voor deze vogel en de door de picknickers achtergelaten kruimels hebben een onweerstaanbare aantrekkingskracht.

Mannetje Blauwe Vink.
Vrouwtje Blauwe Vink.
Normaliter een vogelarm gebied volgens de reisgids, leverde El Malpais de Güimar een aantal leuke waarnemingen op: Barbarijse Patrijs, Brilgrasmus, Berthelots Pieper (endeem Macaronesië) en de Canarische Woestijnklapekster, een ondersoort van de 'gewone' Klapekster.


De Canarische Woestijnklapekster in El Malpais de Güimar.
Ook buiten de vogels heeft Tenerife heel veel te bieden. Het landschap, de reptielen en insecten die ook in de winter actief zijn en de flora zijn allemaal apart en indrukwekkend. Dus 's avonds genoten we van Pepe, onze huisgekko. We hebben hem maar een naam gegeven, nadat we hem twee avonden achtereen boven het raam hadden gevonden. Tenerife heeft zijn eigen gekkosoort: de Delalandes gekko, Tarentola delalandii.

Pepe, onze huisgekko.
En het eiland heeft zijn eigen hagedissensoort: de Canarische Hagedis, Gallotia galloti. Een grote hagedis, al is het eiland vergeven van kleinere, jongere exemplaren en zijn de grote volwassen beesten wat lastiger te vinden.



Twee keer een Canarische Hagedis, allebei aan de kust.
Omdat het in Tenerife niet koud was (ruim 20ºC elke dag), bloeien er ook in december redelijk wat planten. En dat betekent dat er ook voldoende insecten rondvliegen. We hebben veel vlinders gezien, bijen, hommels en vliegen. In de barranco's (ravijnen uitgesleten door water) vonden we verschillende libellen. Twee ervan heb ik gefotografeerd en op naam kunnen brengen.

De Epauletoeverlibel, Orthetrum chrysostigma.
De Zwervende Heidelibel, Sympetrum fonscolombii.
Zoogdieren hebben Tenerife nooit echt op eigen kracht kunnen bereiken, behalve dan vleermuizen. Alle zoogdieren die verder aangetroffen worden op Tenerife zijn door de mens geïntroduceerd. De Huismuis die 's nachts rond het huisje scharrelde hoort dus eigenlijk niet op het eiland thuis. In zee zijn echter allerlei walvissen en dolfijnen te spotten. Vanaf de boulevard van Candelaria zagen wij minimaal 4 Tuimelaars rondzwemmen.

Huismuis.
Tenerife is een geweldig mooi eiland, ook voor de natuurliefhebber. Als je het volgebouwde zuiden achter je laat, zijn er prachtige landschappen te vinden waar je rustig kan wandelen en genieten van de bijzondere natuur. Zin om een keertje op Tenerife te gaan kijken? Dan is de Crossbill Guide: Canary Islands - II Tenerife and La Gomera een aanrader. Een mooie beschrijving van geologie, landschap, flora en fauna en goede tips voor dagtochten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.