zondag 30 maart 2014

Eerste Rietzanger en pullen

Heerlijke ochtend in de polders. De telronde zat er op een paar meter na op, toen Fred Klootwijk en ik een Rietzanger hoorden in de rietkraag aan de noordkant van de Hennepoelpolder. De eerste van het jaar en de vroegste waarneming ooit in de polders. De Rietzanger wordt pas sinds een week waargenomen in Nederland en de eerste waarneming met bewijs was op 27 maart. De polders zijn er dus weer vroeg bij dit jaar.
Een foto maken is niet gelukt, omdat de vogel vrij diep in het riet bleef. We hebben hem een paar keer zien vliegen, maar hij landde dan altijd weer laag in de begroeiing. Met de camera heb ik wel een geluidsopname kunnen maken, dus het bewijs is er:





Ook vroeg zijn de pullen. Grauwe Gans, Nijlgans en Wilde Eend zijn minimaal een week eerder dan voorgaande jaren.

In de Veerpolder zijn minimaal 4 Grauwe Gans nesten uitgekomen. Omdat deze vogel crèches vormt, is het exacte aantal soms moeilijk vast te stellen. Er zwommen 3 groepjes pullen van 13, 6 en 3 exemplaren. Omdat de gemiddelde legselgrootte volgens de literatuur op 6 uitkomt, moet de eerste groep samengesteld zijn uit meerdere nesten.
In de Hennepoelpolder zijn minimaal 3 nesten uitgekomen met resp. 2, 3 en 8 pullen. Buiten het telgebied, tussen het pad en het haventje aan de zuidkant, liepen de 9 pullen van de Nijlgans die vorige week al in de telling zaten.

Drie Grauwe Gans pullen in de Hennepoelpolder.
Ook in de Hennepoelpolder: 8 Wilde Eend pullen. De ouders verdedigden hun kroost fel tegen een wat te opdringerige woerd.

Zeven van de acht Wilde Eend pullen in de Hennepoelpolder.
Hij was deze week al binnen gekomen, maar zat nu voor het eerste in de telling: de Kleine Plevier. Deze vogel was niet eerder dan normaal. Er zat er nu één, maar afgelopen week zijn er al drie tegelijkertijd gezien.

Voor de tellingen de eerste Kleine Plevier in de Veerpolder.
En ik krijg net een sms-je dat de eerste Blauwborst gearriveerd is in de Hennepoelpolder. Fijn, want we begonnen ons al een beetje zorgen te maken. De Blauwborst is normaliter namelijk een week eerder terug dan de Rietzanger. In 2010 hebben we al een jaar zonder Blauwborst gehad en het zou jammer zijn geweest als dit mooie vogeltje dit jaar zou ontbreken. Gelukkig niet dus.

Verder zat de Rosse Grutto er nog steeds. De Grutto's (inclusief de Rosse) waren aan het einde van de telling om 9:20 vrijwel allemaal vertrokken. Van de oorspronkelijke 109 exemplaren waren er nog maar 20-30 over. Het Bokje dat eerder deze week gezien is in de Veerpolder hebben we helaas niet terug kunnen vinden.

Met 28 soorten in de Veerpolder en 22 in de Hennepoelpolder gaat het weer de goede kant op.

2 opmerkingen:

  1. Hoi Hans,
    Het was een prachtige ochtend. Ik hoorde de rietzanger ook, maar ik kon het beestje niet vinden. Ik meende ook de blauwborst te horen, maar dat was op een vreemde plek, namelijk in de veerpolder (even voorbij de plek waar ze onlangs de hoge bomen gerooid hebben). Verder ook leuk.....de fuut in de veerpolder heeft 1 jong, heel even kwam het koppie tevoorschijn tussen de veren van moeder fuut, daarna verdween het weer en zag je het dus echt niet:
    https://picasaweb.google.com/113080153792428078598/NatuurRondomLeiden2014?noredirect=1#5996601040832129122
    Ik heb trouwens ook twee lepelaars gezien in de Hennepoelpolder. Het wordt weer steeds leuker in de polders, komende week nog maar eens na werktijd (nu het langer licht is kan dit weer) gaan kijken.
    groetjes en tot ziens in de polder Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ghita,

      Geweldig van dat futen jong. Volgens mij ben je de enige die hem vandaag heeft gezien. Ja, het wordt alleen maar leuker de komende tijd. Er zijn nog wel wat soorten die de komende maand terug moeten komen.

      Hans

      Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.