De tellingen

Sinds oktober 2008 tel ik bijna wekelijks vogels in de polders Poelgeest. Als het enigszins kan en het weer het toelaat (wat bijna altijd zo is) tel ik op de zondagochtend. De eerste jaren was dat altijd tussen 08:00 en 10:00 in verband met het brengen en halen van mijn zonen naar zwembad Poelmeer voor de waterpolotraining. Inmiddels gaan ze op eigen gelegenheid en is de tijd van de telling wat verschoven. In de lente- en zomermaanden start ik meestal tussen 6:30 en 7:00, in de herfst- en wintermaanden kort na zonsopkomst.

De Veerpolder vanaf de brug naar de Klaas Hennepoelpolder, 28 november 2010.

Ik tel alle waargenomen soorten die een binding hebben met het gebied. Overvliegende vogels, die niet jagen boven het gebied, tel ik niet. Ik gebruik als begrenzing van het telgebied het wandelpad rond de polders. Dat leek me in het begin een goede, duidelijke grens. Voor de vogels is die grens er natuurlijk niet, maar omdat ik mijn gegevens vergelijkbaar wil houden, heb ik besloten ook in de toekomst deze grens aan te houden.

De Klaas Hennepoelpolder, ter hoogte van het gemaal, 20 maart 2011.
Beide polders, de Veerpolder en de Klaas Hennepoelpolder, worden apart geteld. De tellingen duren tussen 45 minuten en een uur per polder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten